Obavijest povrtlarima! 06.05.2014.

Celer

Preporuka je uzgajivačima celera na otvorenom da izvrše zaštitu lisne mase protiv pjegavosti lista celera. Navedenoj  bolesti pogoduje prohladno vrijeme i duži period vlaženje lista. Simptomi bolesti vidljivi su na plojci lista kao žute pjege na listu koje kasnije posmeđe, promjera su i preko 1 cm. Kod jake zaraze cijeli list je prekriven pjegama te može doći do sušenja i na kraju propadanja biljke radi smanjenja asimilacijske površine. Spore gljivica šire se zaraženim sjemenom ili sporama koje su u tlu aktivne dvije godine, tako da je važno poštivati plodored i sijati zdravo certificirano sjeme, te zaoravati biljne ostatke. Zaštita protiv navedenih bolesti fungicidima su preventivne.

Fungicidi registrirani za suzbijanje bolesti na celeru su :

·         siva pjegavost; DACONIL 720 SC, DITHANE DG NEOTEC, MODRA GALICA, ORTIVA, PLAVI KAMEN, SCORE 250 EC, "MODRA GALICA"

·         pepelnica, hrđa, pjegavosti, koncentrična pjegavost; DIFKOR

·         pjegavosti; POLYRAM DF

Salata

Preporuka je uzgajivačima salate na otvorenom da izvrše zaštitu protiv bijele truleži i sive plijesni nakon obilnih kiša. Biljke mogu biti napadnute u svim fazama razvoja. Simptomi bijele truleži su truljenje biljke i gusti bijeli micelij na korijenovom vratu u kojem nastaju crni sklerociji, a simptomi sive plijesni su truljenje donjih listova i korijenovog vrata. Zaraženi dijelovi su prekriveni sivom nakupinom micelija. Preventivna zaštita protiv navedenih bolesti ograničenje navodnjavanja i sprječavanje zadržavanja vode u tlu, odstranjivanje bolesnih biljaka, sadnja biljaka na foliju i gredice, plodored. Kemijska zaštita fungicidima koji su registrirani;  

·         siva plijesan: PYRUS 400 SC, SIGNUM, SWITCH 62,5 WG

·         bijela trulež : SIGNUM, SWITCH 62,5 WG

Sve dozvoljene pripravke, zajedno sa uputama, registracijama i dozvolama mogu se pronaći na linku http://fis.mps.hr .Važno je voditi računa o karenci primijenjenog sredstva, sve korištene pripravke upisivati u evidenciju sredstava za zaštitu bilja. Pridržavati se uputa na etiketi primijenjenog sredstva!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.,
e-mail:
Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis