Dubrovnik FestiWiNe

Ideja vodilja ovog festivala je bila promocija vinske kulture i regionalnih autohtonih vrsta vina prvenstveno među građanima i vinarima, a potom i svima koji dolaze u posjet Dubrovniku. Jer, iako se Hrvatska u svijetu prepoznaje kao nova vinska zemlja, još uvijek nažalost nismo učvrstili svoju poziciju na vinskoj karti svijeta, unatoč tome što je vinarstvo kroz stoljeća bilo vrlo važna gospodarska aktivnost. O tome svjedoče i originalni spisi u Dubrovačkom arhivu gdje se vino, pa čak i pojedine sorte, spominju u državnim dokumentima Dubrovačke republike još od 14. stoljeća. Zapravo, upravo završeni festival je središnji događaj projekta kojeg je pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija odnosno njezina Regionalno razvojna agencija DUNEA. Projekt je prekograničnog karaktera s ciljem interaktivnog razvitka vinarstva i turizma te stoga i nosi naziv ”Mreža vinskog turizma – WiNe” (Wine Network Tourism).

festvine_6_5.jpg

Festival je imao zaista bogati program. Pored izložbe vina s preko 80 regionalnih (županijskih) izlagača, na festivalu su se odigrala druga brojna događanja. Sve je započelo još u utorak projekcijom dokumentarnog filma Dossier Zinfandel o otkriću hrvatskog podrijetla slavne američke loze zinfandel (crljenak kaštelanski ili tribidrag), koja je do tada smatrana američkom nacionalnom baštinom. Potom je u četvrtak održan stručni skup „Vino u turizmu“ gdje su domaći i inozemni stručnjaci prenijeli svoja znanja i iskustva u cilju što uspješnijeg uključivanja vina u turističku i ugostiteljsku ponudu neke turističke destinacije. Posljednja dva dana bila su rezervirana za izložbu vina te stručni skup s temama iz vinogradarstva i vinarstva. Na potonjem je posebno bilo interesantno izlaganje gosta iz Slovenije, enologa Bojana Kobala, koji je predočio određene inovativne pristupe u vinarstvu s ciljem poboljšavanja konkurentnosti vina.

Vrlo dobro organiziran te prvi ovakve vrste vinski festival u Dubrovniku završio je svečanom večerom gdje su proglašena i kušana najbolja ocjenjena vina. Njegovu uspješnost nisu omele ni prilično loše vremenske prilike tijekom festivala, a ni blokada grada zbog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku istog vikenda.

 

Marijo Car, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis