Obavijest proizvođačima aronije! 10.04.2014.

Kao što smo najavili u preporuci o 1. travnja, u nasadima aronije zabilježena je vrlo velika populacija dlakavih ružičara koji oštećuju cvatove i prije otvaranja cvjetova. Ove bi godine šteta od dlakavih ružičara na aroniji mogla biti vrlo velika.

S obzirom da kemijske mjere zaštite nisu prihvatljivo rješenja, voćarima preporučamo metodu masovnog ulova upotrebom vizualnih mamaca, plavih posuda s vodom u koje možemo dodati eterično ulje anisa ili detergent s voćnim mirisom. Plave posude s vodom i anisom potrebno je postaviti u voćnjak u redove, a razmak između posuda oko 10 metara. Kako dnevni ulov kornjaša može biti vrlo velik, potrebno je redovito (barem svaki drugi dan) prazniti sadržaj posuda te ponovno uliti vodu s dodatkom anisa.

Posljednjih godina dostupni su i trapovi Csalomon VARb3 koji sadrže kemijski sintetiziran biljni atraktant i svijetloplavu ploču. Pogodni su za ranu detekciju i ocjenu jačine napada te masovni ulov. Kada se koriste za masovni ulov potrebno je postaviti 20-30 trapova na hektar voćnjaka.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis