Obavijest voćarima 09.04.2014.

Jabuke se nalaze, ovisno o sorti i lokalitetu, u punoj cvatnji ili na početku cvatnje, dok su kruške uglavnom ocvale.

Od posljednje preporuke za zaštitu  jabuke i kruške od infekcije uzročnikom krastavosti ploda i mrljavosti lista jabuke ( Venturia inaequalis) i kruške ( Venturia pyrina) prošlo je 6 dana. U tom periodu naše agrometeorološke stanice zabilježile su uvjete za  više jakih infekcija uzročnikom krastavosti jabuke i kruške. Posljednja infekcija ostvarena je jutros. Nije palo toliko kiše da spere zaštitna sredstva sa biljnih organa, ali su nezaštićeni novoizrasli dijelovi voćaka.

 Preporučujemo primijeniti kombinaciju jednog od pripravaka sistemičnog djelovanja, koji imaju dobro kurativno djelovanje ( ukoliko je došlo do infekcije) sa jednim od pripravaka s površinskim djelovanjem, radi produljenja perioda preventivne zaštite .

Neki od sistemika registriranih u RH za suzbijanje krastavosti jabuke i kruške su: Chorus 75 WG, Pyrus SC 400, Score 250 EC, Cros, Difcor, Scissor EC, Indar 5 EW, Punch 10 EW, Baycor WP 25.

Neki od preventivnih pripravaka su na bazi mankozeba ( Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Star 80, Pinozeb M-45 i dr.), ditianona ( Delan 700 WDG, Delan 500 SC, Delan SC 750) i metirama( Polyram DF).

Mogu se primijeniti i pripravci koje ne treba kombinirati sa preventivnim pripravcima: Stroby DF, Zato 50 WG, Clarinet SC, Tercel WG.

Obilaskom terena uočena je i jača pojava pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) u pojedinim voćnjacima, pa je u tom slučaju dobro koristiti pripravke koji osim na fuzikladij djeluju i na pepelnicu: Stroby DF, Zato 50 WG, Clarinet SC, Tercel WG, Indar EW, Score  250 EC i dr. na bazi difenkonazola, Punch 10 EW.

Zaštitu od kruškine buhe provesti prema preporuci od 07.04.2014.

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi max broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim smjernicama za integriranu proizvodnju.

Kako bi se spriječila pojava rezistentnosti, za svako tretiranje voćnjaka potrebno je primijeniti sistemik iz druge kemijske skupine, odnosno, drugačijeg mehanizma djelovanja.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( FIS). 

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na zakonom propisani način- možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo 47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                                                Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis