Obavijest ratarima! 07.04.2014.

Obavještavaju se ratari da je na pojedinim lokalitetima u usjevima ozime pšenice primijećeno prisustvo hrđa (Puccinia spp.). Porast lisne mase u gušćim i bujnijim usjevima uz promjenjivo vrijeme stvaraju idealne uvjete za razvoj bolesti lista i stabljike. Stoga upozoravamo proizvođače da pregledaju usjeve na prisustvo spomenute bolesti, ali i drugih bolesti lista i stabljiike,  kao što su: smeđa pjegavost lista (Septoria tritici) i pepelnica (Erysiphe graminis). Neprovođenje zašite u slučaju njihove pojave dovodi do sušenja i propadanja lisne mase i na kraju do značajnijeg smanjenja uroda.

Tretiranje se može izvršiti preparatima: Amistar 250 SC, Amistar Extra, Sphere 535 SC, Respect 250 EC, Duett, Duett ultra, Opus Team, Controlan, Superpact, Caramba, Artea Plus, Folicur EW 250,  Prosaro 250 EC i dr.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

                                                                              Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.
E-mail: Mirta.Krizanic.Bozuric@savjetodavna.hr