Obavijest voćarima 05.03.2014.

Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u razvojnom stadiju od nabubrenih pupova do pojave zelenog vrška pa tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Optimalna temperatura za infekciju je u rasponu od 10-20°C, no uz dovoljnu dugo razdoblje vlaženja biljnih organa infekcija je moguća i pri temperaturi nižoj od 5°C. 

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Daconil 720 SC, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Difcor, Dodine S-65, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG.Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom što znači da prskanje treba obaviti dan ili dva prije kiše.

Pripravak Nativo 75 WG dozvoljen je i za zaštitu od kovrčavosti lista na nektarini i marelici.

Na nekim sortama marelice zabilježen je početak cvatnje te im tijekom najavljenih kišnih dana prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Difcor, Inadar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Signum DF, Zino ili Bavistin.

Za preventivnu zaštitu koštičavog voća (breskva, nektarina, marelica, šljiva, višanja i trešanja) koje se još uvijek nalaze u stadiju nabubrenih pupova i nije došlo do pojave listića mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra.

Pripravci na osnovi bakra smiju se na koštičavom voću koristiti samo prije otvaranja pupova!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis