Obavijest tržnim proizvođačima krumpira 05.03.2014.

Zadnjih smo godina sve učestalije mogli svjedočiti negativom utjecaju vrlo visokih temperatura zraka iznad 30° na proizvodnju krumpira: (1) manji je broj i količina zametnutih gomolja; (2) manji je sadržaj škroba u postotku suhe tvari gomolja; (3) javljaju se fiziološki poremećaji gomolja (npr. "smeđa pjegavost mesa"), (4) skraćuje se razdoblje dormantnosti ("spavanja") gomolja ("uskladišteni urodi ranije potjeraju klice"!) (5) raste opasnost od pojave i širenja nekih kategorija štetnih organizama prilagođenih visokim temperaturama, npr. koncentrična pjegavost (Alternaria), bakterijska smeđa trulež gomolja (Ralstonia) i dr. Najveći dio potreba za sjemenskim krumpirom naša zemlja podmiruje uvozom, uglavnom iz razvijenih europskih država (npr. Nizozemska, Njemačka, Belgija, Francuska, Luksemburg i dr.). Ova teško opravdana činjenica, kao i spoznaja da proizvodnja merkantilnog krumpira predstavlja veliki rizik za pojavu i širenje smeđe truleži gomolja krumpira (Ralstonia solanacearum) i drugih uzročnika bolesti uključujući uzročnika prstenaste truleži (Clavibacter), zbog nepoštivanja plodoreda, sadnje prošlogodišnjeg krumpira iz vlastite proizvodnje koji nije certificiran, nepravilnog skladištenja i dr. Iz tih razloga provodi se poseban program nadzora uzročnika smeđe truleži gomolja krumpira (Ralstonia solanacearum) od 2001. godine, te obuhvaća vizualne preglede i laboratorijske analize uzoraka sjemenskog i merkantilnog krumpira (NN 119/06, 89/08). Program se vremenom proširivao, pa su pregledima i laboratorijskim analizama uključeni novi "domaćini": rajčica, pelargonija i korovna vrsta Solanum dulcamara. Od 2009. se uzimaju i uzorci vode na navodnjavanje s površina na kojima se proizvode krumpir ili rajčica. Jednako tako, sva poljoprivredna gospodarstva koji proizvode, otkupljuju ili prikupljaju u skladišta s namjerom distribucije gomolje konzumnog krumpira moraju biti upisani u FITO-Upisnik (NN 54/07). Tijekom preuzimanja uvezenog sjemenskog krumpira i/ili prilikom naklijavanja valja redovito pregledavati njegovo zdravstveno stanje. Bakterija je lokalno prisutna u nekim državama Europske Unije, pa se nalazi na A2 karantenskoj listi Europske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (EPPO/OEPP). Za sprječavanje unošenja i širenja ove bakterijske bolesti potrebno je saditi isključivo zdravo i certificirano sjeme (sačuvati biljnu putovnicu kupljenog sjemenskog krumpira), poštivati odgovarajući plodored, pregledavati potencijalne domaćine u vegetaciji, izbjegavati zadržavanje površinske vode pri navodnjavanju. Gledano izvana, gomolji mogu izgledati potpuno zdravo, jer sve promjene na njegovu vanjskom dijelu ovise o tome koliko se zaraza proširila unutar gomolja. Na presjeku se može posumnjati na bakterijsku bolest ako su provodni snopovi smeđe boje. Promjene u boji žilnog staničja mogu uzrokovati i neki drugi uzročnici (npr. Fusarium sp., Verticillium sp.), oštećenja od herbicida ili fiziološki poremećaji. Tipično za ovu bolest je pojava bakterijske sluzi. Oko pupka ili okaca gomolja se može primijetiti sluzavi iscjedak. Kada gomolj krumpira na čijem presjeku vidimo promjenu boje u zoni provodnih snopova stavimo u komoru sa visokom vlagom 24-48 sati, pojavit će se žućkasti iscjedak ako zaraza potječe od vrste Ralstonia solanacearum. Posadimo li zaražene gomolje oni često trunu u tlu ne dajući novu biljku. Sumnjive uzorke sa znakovima bolesti dostavljati bakteriološkom laboratoriju Zavoda za zaštitu bilja pri HCPHS-u.

Tijekom posljednje tri sezone su zabilježene na pojedinim parcelama i sortama značajne štete na gomoljima krumpira od zemljišnih štetnika, poglavito od gusjenica sovica pozemljuša (Noctuidae) i ličinkama klisnjaka ili "žičnjacima" (Elateridae), a prije same sadnje treba planirati njihovo moguće preventivno suzbijanje. Prognoza njihove pojave i mogućih mjera preventivne zaštite provodi se pregledom tla prije sadnje! Na parcelama gdje se očekuje napad ili sade osjetljive sorte treba krajem zime i/ili početkom proljeća iskopati nekoliko jama velikih 25 x 25 cm  i dubine 30-tak cm. Zemlja iz jama se izbacuje na rasprostrtu foliju, rukama drobi i dobro pregleda ima li štetnika koji žive u tlu. Ukupni broj štetnika jedne vrste pomnoži se sa 16 i podijeli sa brojem iskopanih jama, te se dobije brojnost štetnika po četvornom metru! Ako ima 2-5 štetnika (npr. žičnjaka, grčica hrušta) /m² potrebna je primjena zemljišnih insekticida tijekom sadnje.

karbofuran (Geocid G-5) i foksim (Volaton G-5). Sa danom 1.1. 2013. prestaje važiti dozvola nekim pripravcima na osnovi klorpirifos-etila (Dursban G-7.5, Finish G-7.5; Finish E 48 EC, Callifos 48 EC), a prodaja zaliha je dozvoljena do 1.7. 2013., odnosno maloprodaja i upotreba dopušteni su do 1.7. 2014. godine. Uredbom Europske komisije od 24.5. 2013. insekticidima na osnovi tiametoksama, imidakloprida i klotianidina privremeno je zabranjena uporaba za tretiranje sjemena i folijarno tretiranje prije cvatnje – ranije se za tretiranje gomolja krumpira prije/tijekom sadnje krumpira koristio imidakloprid (Prestige FS 290, Gaucho FS, Macho 70 WS). Također, u Narodnim novinama broj 142 od 19.12. 2012. je objavljen „Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida“ koji u Članku 57. prednost pri suzbijanju štetnih organizama daje propisima koji uređuju integriranu proizvodnju (NN 137/12) i godišnjim tehnološkim uputama za pojedini poljoprivredni sektor (www.mps/poljoprivreda/integrirana). U integriranoj proizvodnji krumpira preventivna primjena zemljišnih insekticida za tretiranje tla je dopuštena isključivo u trake. Stoga je suzbijanje zemljišnih štetnika od protekle sezone u Republici Hrvatskoj vrlo ograničeno, a može se izvoditi samo posebnom opremom uz sadilice krumpira – deponatori granuliranih insekticida i/ili prskalice za primjenu insekticida u trake (u brazdu prilikom sadnje krumpira).

Tablica 1. Ključ za prepoznavanje štetnika na podzemnim dijelovima krumpira:

Gomolj izbušen, uski hodnici promjera do 5 mm, prazni ili u njima narančasto-žute, tvrde ličinke.
žičnjaci
Gomolj izbuše, hodnici još uži, u njima bjelkasto-ružičaste gusjenice, samo u obalnom području (*?).
krumpirov moljac
Gomolj izvana nepravilno izgrižen od bijelih ličinki svinuta tijela i smeđe glave.
grčice hrušta
Gomolj nepravilno izgrižen i izbušen, na krumpirištu hodnici plitko ispod površine tla.
rovac
Gomolj površinski izgrizle sive gusjenice gola tijela, koje se na dodir svinu u kolut.
sovice pozemljuše
Gomolji sitni, na njima okruglaste ciste
krumpirove cistolike nematode

*nakon proizvodne 2010. sezone ovan nametnik uočen također u Međimurju.

Podgrizajuće gusjenice sovica (Noctuidae) imaju golo, sjajno, tijelo prekriveno voskom, zemljaste su boje a narastu do 45 mm (pri dodiru se svinu u klupko). Razlikujemo štetnost ovih vrsta u prvom dijelu vegetacije (npr. od proljetne sovce Agrotis temera), kad gusjenice oštećuju sasvim mlade biljke uz površinu tla (posljedica je venuće i sušenje biljka, odnosno prorjeđivanje sklopa). U drugom dijelu vegetacije (npr. usjevna sovica Agrotis segetum) rado napadaju korijenasto-gomoljaste vrste (krumpir), a štete od sovica pozemljuša povećava nedostatak oborina i zakorovljenost usjeva (na cvjetovima korova leptiri pronalaze hranu, a spolno zrele ženke odlažu jaja). Primjerice, ujesen 2011. godine početkom mjeseca rujna na sorti artemis na nezaštićenom dijelu pokusnog polja u Međimurju smo zabilježili 0,6 aktivnih gusjenica/m² (ili 6.000 aktivnih gusjenica sovica pozemljuša/ha)! Kemijsko suzbijanje gusjenica sovica pozemljuša je moguće samo preventivnom primjenom insekticida prije sadnje (sjetve). Prognozu napada pozemljuša otežava spoznaja o njihovoj migraciji, te činjenica da proljetnim pregledom zemljišta možemo otkriti napad samo vrsta koje prezimljuju u stadiju mlade gusjenice (npr. kod proljetne sovice).

Klisnjake ili "žičnjake" ubrajamo među važnijim štetne organizme u nekim ratarskim "okopavinama" i brojnim povrtnim kulturama. Odrasli klisnjak je kornjaš tamnije boje, duguljasta tijela, velik 7-11 mm. Kad padne na leđa može skočiti (klisnuti) natrag na noge. Njihove ličinke se nazivaju žičnjacima ("drotarima"), zbog uskog i tvrdog tijela, dugačkog do 27 mm, narančasto-žute ili bakrene boje. Odrasli klisnjaci se zadržavaju na biljnim cvjetovima i ne prave štetu. Privlače ih gusto obrasle površine (livade i pašnjaci, lucerišta i djetelišta, neobrađena a zakorovljena zemljišta, ali i strne žitarice). Na takvim površinama odlažu jaja u tlo, te 15-30 dana nakon toga izlaze ličinke koje cijeli život provode u tlu (razvoj ličinki traje 2-4 godine).

Od insekticida za tretiranje ovih štetnika u našoj zemlji imamo samo sredstva navedena u Tablici 2. Karenca im iznosi 91 dan i nisu dopušteni za mladi krumpir.

 Tablica 2. Insekticidi za tretiranje tla dopušteni u krumpiru protiv zemljišnih štetnika:

Pripravak
Djelatna tvar
Doza
Karenca
Organo-fosforni
*Dursban G-7.5, *Finish G-7.5
klorpirifos-etil
15-20 kg/ha u redove
91 dan
(ne mladi krumpir)
Kentaur G 5
klorpirifos-etil
8-12 kg/ha u trake
91 dan
(ne mladi krumpir)
Dursban E-48 EC, Nufos EC, *Finish E48, *Callifos 48 EC
klorpirifos-etil
2-3 lit./ha tretiranjem u trake
91 dan
(ne mladi krumpir)
Sintetski piretroidi
Force 1.5 G
teflutrin
7-10 kg/ha u redove
91 dan
(ne mladi krumpir)

*1.1. 2013. prestaje važiti dozvola, a prodaja zaliha je dozvoljena do 1.7. 2013., odnosno maloprodaja i upotreba do 1.7. 2014. godine!

mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis