Radionica proizvodnje mednog vina i mednog octa

med1_11_2.jpg

Voditelj radionice prof. Ivo Jelečević j vrlo je iscrpno i detaljno sudionicima objašnjavao važnost svakog koraka proizvodnje.
Prvi korak u proizvodnji mednog vina i octa je priprema medne otopine uz dodavanje kvasca i mineralnih soli (hrane za kvasce) pri odgovarajućoj temperaturi. Potom počinje alkoholna fermentacija koja se odvija u anaerobnim uvjetima.  

 med2_11_2.jpg  med3_11_2.jpg

med4_11_2.jpg

Po završetku fermentacije vrši se pretakanje mednog vina u čiste tankove. Medno vino je osnova za proizvodnju mednog octa. Alkohol iz mednog vina fermentira u aerobnim uvjetima u octenu kiselinu. Proces fermentacije se može potaknuti i usmjerit dodavanjem matičnog mednog octa (nefiltriran). Fermentacija  traje nekoliko tjedana, nakon čega slijedi odležavanje (taloženje) i dozrijevanje sirovog octa bez prisutnosti zraka. Proces završava bistrenjem odnosno filtracijom, pasterizacijom i punjenjem u boce.

med5_11_2.jpg

Igor Petrović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis