Izgled poklopaca nad pčelinjim leglom

Izgled poklopaca nad pčelinjim leglom je veoma bitan u suvremenom pčelarstvu, jer govori o mogućim znacima bolesti unutar pčelinje zajednice. Posebice se to odnosi na bakterijske i nametničke bolesti pčelinjeg legla.

Kako izgledaju poklopci nad zdravim pčelinjim leglom?

Blago su izbočeni, bez nabora, suhi, porozni, bez rupica, osim u zadnjem stadiju poklapanja kada su na vrhu izbočenja i relativno su ravnih rubova. Boja poklopaca je svijetlosmeđa do tamnosmeđa bez mrlja (boje okolnog saća).

 a pcela_2312.jpg

 bpcela1_2312.jpg

a,b Poklopci saća nad zdravim pčelinjim leglom (J. Luketa Marković i Z. Šver)

pcela2_2312.jpg

Pravilan izgled poklopca saća nad pčelinjim leglom (Z. Tomljanović)

Odstupanje glede vrste poklopaca:

Fiziološko odstupanje između poklopaca nad radiličkim i trutovskim stanicama saća. Poklopci iznad trutovskog legla su nešto izbočeniji (2 do 3 mm).

Kako prepoznati poklopce pčelinjeg legla kod kojeg se sumnja na oboljenje?

Nepravilno raspoređeno poklopljeno i nepoklopljeno leglo. Tamne mrlje, posebno u donjem dijelu poklopca. Uočljiva naboranost i uvučenost stanica saća. Na poklopcima jedna ili više rupica čiji je raspored nepravilan, a rubovi rupica su nepravilno izgriženih rubova.

 apcela3_2312.jpg

 bpcela4_2312.jpg

a,b Poklopci stanica saća nad pčelinjim leglom kod kojeg se sumnja na oboljenje (J. Luketa Marković i Z. Šver) 

Pčelar u slučaju promijenjenog izgleda poklopaca nad pčelinjim leglom mora postaviti sumnju na bolesti pčelinjeg legla. Posebice se to odnosi na sumnju na američku gnjiloću, europsku gnjiloću, varoozu, mješinasto leglo te vapnenasto leglo. Sumnju na bolest, pčelar prijavljuje ovlaštenom veterinaru koji dalje postupa u skladu s dobrom veterinarskom praksom u pčelinjaku ( klinički pregled i uzimanje uzoraka za laboratorijsku dijagnostiku).

Pripremi za ispis