Treća manifestacija – Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji

Ova po mnogočemu čudljiva godina dugo će se pamtiti. Maslinari na području Šibensko-kninske županije pamtit će je sigurno po rekordnom urodu, niskim randmanima, a oni koji su čekali da bura malo „osuši“ plodove neugodno su se iznanedali jer kada su konačno odlučili brati više je maslina bilo ispod stabla nego na stablu. Nervoza, duga čekanja, svađe u uljarama još će se dugo prepričavati.

Članovi Panela koji je ove godine ocjenio 270 uzoraka pristiglih od Istre do Korčule, poneki iz susjednih zemalja pamtit će ovu manifestaciju po neugodnom iznenađenju. Pristigli uzorci obilovali su raznim očekivanim i neočekivanim defektima: octikavo, upaljeno, plijesan, vlaga, metal, okus po nafti, češnjaku…

Maslinina muha je očekivano napravila svoje i svi oni koji nisu pavovrmeno obavili berbu ove godine nemaju ekstradjevičansko ulje. Uz to loše navike transporta plodova u plastičnim, jutenim, mrežastim vrećama, držanje u salamuri i moru ostavilo je traga na mladom ulju…

Naravno respektabilan je broj uzoraka koji su zadovoljavajuće kvalitete, a upravo između tih ili bolje rečeno 16 najbolje ocijenjenih uzoraka u ponedjeljak je Panel koji je brojio 18 ocjenjivača iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije odabrao najbolja ulja.

Godina za pamćenje, bilo bi dobro da svi koji su ove godine napravili greške upamte svoje propuste i više ih ne ponavljaju. Pokazalo se da za proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja ipak treba uložiti dodatni trud i znanje.

Pozivamo sve maslinare i ljubitelje maslinovog ulja da nam se 14. prosinca 2012. godine u Vodicama u hotelu Olympia, pridruže, poslušaju predavanja koja su ove godine sa temama vrlo aktualna. Naravno bit će tu prilike i za razmjenu iskustava, kušanje nagrađenih ulja i opuštanje uz  večeru i dobru glazbu.

Vidimo se u subotu u Vodicama…

Program manifestacije

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis