UZGOJ je temelj govedarstva

Sve dok ne učvrstimo i ne profesionaliziramo uzgojne i proizvođačke organizacije, nećemo moći zaustaviti negativne trendove u govedarskom sektoru. 

U svim zemljama s uspješnim govedarstvom uzgajatelji čvrsto drže uzgoj stoke u svojim rukama, organizirano kroz svoje udruge (Zuchtverband, breeding association). Te udruge spadaju u temeljne organizacije života na selu (ruralni razvoj!) i svaki uzgajatelj koji se bavi uzgojem matične („pedigrirane“) stoke član je svoje lokalne ili regionalne udruge. Na taj način osigurava se stalni genetski napredak, ali i barem jednako važna sigurnost i stabilnost plasmana rasplodne i tovne stoke kao vrlo važnog izvora prihoda većine proizvođača u govedarstvu. Uzgajatelji tako zajednički, organizirano drže uzgoj i tržište stoke u svojim rukama. Naravno, za tako važne poslove moraju imati profesionalno zaposlene stručne ljude. Primjerice, jedna takva udruga u Austriji ili Njemačkoj, koja okuplja uzgajatelje nekoliko desetaka tisuća matičnih krava, ima u prosjeku 10-ak zaposlenih i godišnji promet stoke u vrijednosti nekoliko milijuna Eura. Najveće udruge broje i do 80.000 krava i ostvaruju godišnji promet od 15-ak milijuna Eura. Glavnina financiranja rada profesionalno zaposlenih stručnjaka u udrugama ide iz članarina po grlu stoke u matičnim knjigama i iz postotne naknade od svakog grla prodane stoke. 

goveda1_2_12.jpg

Može li tako nešto funkcionirati i kod nas? Nastojanja da se uspostave takve udruge i savezi traju već 15-ak godina. Bolje bi bilo reći revitaliziraju jer tradicija udruživanja je 100-godišnja, no, nažalost nije bilo kontinuiteta. Danas imamo dva središnja saveza uzgajatelja simentalskog i holstein goveda (HUSim i SUHUH), ali bez čvrste strukture i reprezentativnosti i još važnije bez profesionalno zaposlenog kadra koji bi mogao raditi važne komercijalne poslove kao što je prodaja i izvoz stoke, tako da se danas time nitko ozbiljno ne bavi.  

Krajnje je vrijeme da se ova jako važna tema ozbiljno stavi na dnevni red i jednom konačno te organizacije postave na zdrave noge. A to se može sa samo jednom lipom (0,01 kn) po litri mlijeka. Predlažemo koncept, raspravili smo ga s uspješnim uzgajateljima i oni ga podržavaju.

I u postojećim uvjetima neke udruge su i bez velike podrške i profesionalnog kadra zadnjih desetak godina ponešto radile i napravile na unaprjeđenju uzgoja. Oni danas imaju i kvalitetnih rasplodnih junica za prodaju. O svemu tome možete pročitati na portalu uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije  www.simentalac.com

 

Damir Pejaković, dipl. ing. agr.
rukovoditelj Odsjeka za govedarstvo

 

Pripremi za ispis