Članice Radne grupe za peradarstvo PSS sudjelovale na dva događaja značajna za peradarstvo

U popodnevnim satima održana je Izvanredna godišnja skupština Udruge peradara Hrvatske, tijekom koje su savjetnice informirale prisutne članove o mogućnostima korištenja financijskih sredstava iz pristupnih fondova EU, te o novini sufinanciranja zbrinjavanja lešina sa farmi. Na skupštini je izabrana i nova predsjednica Udruge gospođa Božica Špoljar, uzorna peradarka iz Mača.

Drugi događaj je prisustvovanje na Prvoj državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, koja se održala 24. studenog 2013. godine u Varaždinu.

KOKICE_28_11_nslovna.jpg

Izložena perad autohtonih pasmina (foto: Valerija Čižmak)

Jedan od ciljeva izložbe je promocija i očuvanje naših autohtonih pasmina peradi s mogućnosti povećanja broja jedinki, što je kroz svoje predavanje prof. dr. sc. Zlatko Janječić na temu: „Značaj izvornih pasmina peradi u RH“ i naglasio. Izvorne i zaštićene pasmine peradi jedinstveni su genetski resurs, te omogućavaju u budućnosti sigurnost za održivu proizvodnju hrane, odnosno za očuvanje biološke raznolikosti populacije, radi ekonomskih i kulturnih interesa.

Na izložbi je bilo predstavljeno osamdeset kolekcija peradi najviše kokoši hrvatica (44 kolekcije) i zagorskih purana (37 kolekcija), izložen je bio i par Dravske guske, pasmine za koju se nadamo da će u dogledno vrijeme također biti zaštićena.

Poljoprivredna savjetodavna služba dala je značajan doprinos u radu na očuvanju izvornih pasmina peradi sudjelujući u projektima zaštite, te kroz rad sa OPG-a koja se bave uzgojem i držanjem autohtone pasmine kokoši hrvatice, što je rezultiralo povećanjem samih jedinki na području Republike Hrvatske.

Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, a u suradnji s Varaždinskom županijom, Savezom uzgajivača kokoši hrvatica te Udrugom uzgajivača zagorskih purana. 

kokice1_28_11.jpg

Jaja kokoši hrvatice (foto: Valerija Čižmak)

Izbor nagrađenih životinja:

kokice2_28_11.jpg

1. mjesto kategorija jarebičasti-zlatni soj kokoši hrvatice: uzgajivač Zlatko Herceg iz Sračinca (foto: Tihana Bišćan)

kokice3_28_11.jpg

1. mjesto kategorija crveni soj kokoši hrvatice: uzgajivač Ivan Bakarić iz Ivanca (foto: Tihana Bišćan)

Radna grupa za peradarstvo
Poljoprivredne savjetodavne službe