Proizvodnja povrća – savjeti za početnike

Ako smo se odlučili baviti proizvodnjom povrća, cilj nam je zasigurno uspješna i profitabilna proizvodnja sa kvalitetnim proizvodima koji će zadovoljiti potrošače povrća.

Proizvodnjom povrća može se iskoristiti svaki mm površine, na istoj površini uz dobar plan i plodored moguće je imati najmanje dvije, a čak i tri proizvodnje tijekom godine.

povrce_19_11.jpg

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o znanju proizvođača, odnosno o njegovom poznavanju tehnologije proizvodnje i sljedećih nekoliko važnih čimbenika:

  1. pravilnom izboru vrste i sorte povrća
  2. odabiru i pripremi tla
  3. pH vrijednosti tla
  4. pravilnom navodnjavanju
  5. primjeni plodoreda  

Ad1. Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima. Sijati isključivo kvalitetno i deklarirano sjeme. 

Ad2. Tlo je polazna točka za uzgoj povrća. Preporuka je obavezna analiza  kako bi se odredila trenutna opskrbljenost tla hranjivim tvarima. Analiza tla nam omogućava pravilnu gnojidbu.

Za uzgoj povrća  najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Nagib terena ne bi smio biti veći od 3 %, kako bi navodnjavanje moglo učinkovito djelovati.

Lagana tla su pogodna za uzgoj ranog proljetnog povrća.

Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša,  osobito jakih pljuskova.  

PRIPREMA TLA

Zašto je važno duboko jesensko oranje?

Oranjem na površinu iznosimo iz tla sjeme korova i štetnike koji se pod utjecajem niskih zimskih temperatura uništavaju. Zaoravamo žetvene ostatke koji svojom razgradnjom obogaćuju tlo. Izmrzavanje pooranog tla tijekom zime omogućuje dobru pripremu tla za sjetvu u proljeće.

 Sukladno uvjetima višestruke sukladnosti propisani su minimalni uvjeti upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno obvezni postupci kojih se moraju pridržavati poljoprivredna gospodarstva u obavljanju poljoprivredne djelatnosti.

Područje očuvanja strukture tla uvjetuje primjereno korištenje mehanizacije. Poljoprivredna mehanizacija ne smije se koristiti na poljoprivrednim površinama ako je tlo zasićeno vodom, poplavljeno ili prekriveno snijegom (osim prilikom žetve/berbe usjeva). 

Ad3. PH vrijednost utječe na uspješnu proizvodnju povrća, kvalitetu plodova i prinos.

Dostupnost hranjiva u tlu ovisi o pH vrijednosti, dok pH vrijednost u tlu ovisi o sadržaju kalcija, strukturi tla i sadržaju humusa. Svaka povrtna kultura drukčije reagira na pH vrijednosti tla.

Preporuke PH vrijednosti tla za pojedine povrtne kulture

Vrsta povrća

pH

rajčica, patlidžan, peršin

5,5 – 7,2

lubenica, tikvica, grašak, grah, mahuna, celer, mrkva

5,5 – 6,5

kelj, kelj pupčar, kupus, špinat, cikla

6,0 – 6,5

paprika, krastavac, luk

6,0 – 7,0

cvjetača, poriluk, dinja, salata

6,5 – 7,0

 Ad4. U proizvodnju povrća ne možete krenuti ako nemate osigurano navodnjavanje (ja osobno ne prihvaćam elementarnu nepogodu sušu u proizvodnji povrća). Povrtne kulture su poznate kao veliki potrošači vode i tijekom vegetacije (za rast i razvoj biljka) im treba osigurati dovoljnu količinu.Tako postižemo kvalitetnu proizvodnju i visoke prinose.

Mjerenje vlažnosti tla radimo pomoću TENZIOMETRA koja je jeftina i točna metoda.

Tenziometar mjeri snagu kojom je voda zadržana u tlu, a time ujedno i snagu koju korijen biljke mora upotrijebiti da bi uzeo vodu iz tla. Pri postavljanju važno je osigurati dobar kontakt sa tlom između tenziometra i tla. Preporuka je pažljivo utisnuti tenziometar u prethodno posebnim alatom napravljenu rupu u tlu. Tenziometar treba biti postavljen u zoni glavnog korijenovog sustava. Vrijednosti na tenziometru od 0,35-0,50 bara ukazuju na potrebu početka navodnjavanja. Navodnjavanje se prekida kada skala na tenziometru dođe na 0,1 bar.

Za uzgoj većine povrtnih kultura optimalna  vlažnost tla je između 70-90 %.

Ako je vlažnost tla ispod 60 %, većina povrtnih kultura pokazuje znakove nedostatka vode. Vegetativni dijelovi se slabo razvijaju, dolazi do gubitka/opadanja cvjetova i formiranih plodova. Nedostatne količine vode tijekom klijanja sjemena kod direktne sjetve, (npr. luka, mrkve, peršina) mogu dovesti do propadanja sjemena i ne nicanja posijanih kultura.

Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje truniti što može dovesti do ugibanje biljaka.

Biljke u uvjetima nepotrebnog viška vode imaju prebujan porast, nježnije su građe (tanje, izdužene) vegetacija se produžava i biljke postaju osjetljivije na bolesti.

Povrtnim kulturama koje uzgajamo iz presadnica, nakon presađivanja, zbog dobrog ukorjenjivanja trebamo osigurati dovoljne količine vode. Najveće potrebe za vodom su tijekom najintenzivnijeg rasta, cvatnje i formiranja plodova. 

Ad5. Poštivanje plodoreda ima veliki značaj u proizvodnji povrća zbog suzbijanja bolesti i štetnika.  Plodoredom smanjujemo troškove zaštite, odnosno troškova proizvodnje. Sam raspored biljaka prilagoditi tako da ne dođe do međusobnog zasjenjivanja.

Preporuka plodosmjene:

Kultura

Predusjevi

rajčica

mahunarke, korjenasto povrće

paprika

korjenasto povrće, grašak, grah, žitarice,

kupusnjače

rajčica, paprika, mahunarke, korjenasto povrće, grašak, krumpir

grašak

rajčica, paprika, krumpir, pšenica

grah mahunar

ječam, sve povrće osim mahunarki

korjenasto povrće

rajčica, paprika, kupus, mahunarke,

krastavac, lubenica

paprika,rajčica, strne žitarice

češnjak

kupus, rajčica, paprika

luk

paprika, krastavac, lubenica, pšenica, kupus, rajčica

 Nekoliko savjeta za kraj proizvodne godine, kako u plastenicima tako i na otvorenom: 

Biljne ostatke trebamo ukloniti iz plastenika, plastenike obvezno dezinficirati kako bi se uništili štetnici i njihovi zimski oblici, koji mogu prezimiti i na – 20 oC. (skriju se između folije i nosača).

povrce1_19_11.jpg  povrce2_19_11.jpg

Osim plastenika potrebno je dezinficirati alate, gajbe, kontejnere (stiropol, plastične), čaše za proizvodnju presadnica, vezivo, sve što smo koristili.

Kod proizvodnje na otvorenom zaoravanjem ćemo se riješiti biljnih ostataka. 

povrce3_19_11.jpg  povrce4_19_11.jpg

Gdje ćemo odlagati biljne ostatke?

Ako nema simptoma bolesti i prisutnih štetnika preporuča se kompostiranje biljnih ostataka u vlastitim vrtovima. 

povrce5_19_11.jpg

Primjeri jesenske sjetve i sadnje povrća 2013. godine:

Obzirom na vremenske uvjete jesen  je bila topla, relativno sunčana, što je pogodovalo za jesensku proizvodnju povrća.

povrce6_19_11.jpg  povrce7_19_11.jpg

 

povrce8_19_11.jpg  povrce9_19_11.jpg

 povrce10_19_11.jpg  povrce11_19_11.jpg

Pripremljen plastenik (u jesen)za ranu proljetnu proizvodnju povrća: 

povrce12_19_11.jpg

Jesenska sjetva povrća u plasteniku za ranu proljetnu proizvodnju – posijani su peršin, mrkva i luk (moguća proizvodnja 3 kulture tijekom jedne godine): 

povrce13_19_11.jpg  povrce14_19_11.jpg

Prilikom obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, posebno zadovoljstvo daje nam spoznaja kako poljoprivrednici uistinu i postupaju u skladu sa savjetima koje im Savjetodavna služba pruža. Ugodno je vidjeti konkretnu primjenu uputa koja je rezultirala urednim proizvodom. Osjećam se osobno počašćenom kada poljoprivrednici izraze svoje zadovoljstvo napominjući kako ne žele propustiti naša buduća predavanja i radionice.

Dobro je spomenuti i povezanost životne sredine i čovjeka. Poznato je kako biljni svijet pozitivno djeluje na čovjekovo kako fizičko tako i psihičko zdravlje, a u ovom poslu svakodnevno svjedočim količini ljubavi koju uzgajivači ulažu u proizvodnju i uzgoj povrća, cvijeća ili voća. Prateći rast i razvoj svojih biljaka, oni ne samo da materijalno žive od proizvodnje istih, već njegujući njih njeguju i vlastiti duh.

 

Pripremi za ispis