Dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima sira i meda u Zagrebačkoj županiji

Ocjenjivanje sira

Organizator 8. ocjenjivanja i izložbe sira Zagrebačke županije bila je Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“, suorganizator Poljoprivredna savjetodavna služba, domaćin Grad Dugo Selo, a pokrovitelj župan Zagrebačke županije. Gosti na ocjenjivanju i izložbi bili su članovi Udruge malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“.

8. ocjenjivanje sireva Zagrebačke županije održano je 22. listopada 2013. godine u Jazbini na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od strane sljedećih članova stručnog povjerenstva:

  1. Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, AZVO, predsjednica
  2. Prof. dr. sc. Neven Antunac, AF, član
  3. Prof. dr. sc. Dubravka Samardžija, AF, član
  4. Prof. dr. sc. Bogdan Perko, Biotehnološka fakulteta Ljubljana, član
  5. Prof. dr. sc. Samir Kalit, AF, član
  6. Dr. sc. Nataša Mikulec, AF,član
  7. Anđelka Pejaković, dipl. ing., PSS, pridruženi član
  8. Ružica Gagić, dipl. ing., AF, koordinator
  9. Darija Bendelja Ljoljić, dipl.ing., AF, pomoćnik 

Ove godine je ocijenjeno 27 sireva, 2 jogurta i 1 kiselo vrhnje. 11 sireva je bilo u kategoriji svježih sireva s jednom skutom, 1 tvrdi sir, 1 polutvrdi sir, 2 sira u tipu škripavca i 12 kuhanih sireva sa i bez dodataka od čega je 1 bio dimljeni sir. Dodijeljena su 24 odličja (15 zlatnih, 5 srebrnih i 4 brončana) te 6 priznanja.

Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje sireva je prema članku 23. Pravilnika za ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda proglasilo dva šampiona i to jedan u kategoriji polutvrdih sireva, a drugi u kategoriji kuhanih sireva dok u kategoriji svježih sireva ove godine nije proglašen šampion.

Šampion kvalitete 8. izložbe sireva u kategoriji tvrdih i polutvrdih sireva je polutvrdi sir s tartufima proizvođača Nikole Šestaka iz Plešivice.

sir_12_11.jpg

Polutvrdi sir s tartufima (foto: A. Pejaković) 

Šampion kvalitete 8. izložbe sireva u kategoriji kuhanih sireva je kuhani sir s mediteranskim biljem proizvođača Štefice Lončar iz Bedenice.

sir1_12_11.jpg

Kuhani sir s mediteranskim biljem (foto: A. Pejaković) 

Ocjenjivanje meda

Organizator 9. ocjenjivanja meda i 4. festivala meda Zagrebačke županije je bio Upravno odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo i Pčelarska udruga „Maslačak“ iz Dugog Sela.

Senzoričko ocjenjivanje meda održano je 22. listopada u prostorijama Velike kleti obitelji Bunčić u Dugom Selu od strane slijedeće ocjenjivačke komisije:

  • Prof. dr. sc. Nikola Kezić, AF, predsjednik komisije
  • Dr. sc. Dragan Bubalo, AF, dopredsjednik i koordinator
  • Gordana Duvnjak, dipl. ing., HPA, član
  • Manuel Čičko, dipl. ing., PSS, član
  • Anđelka Pejaković, dipl. ing., PSS, član
  • Zvjezdana Šišak, dr. vet. med., Državni Inspektorat, član
  • Vesna Krišto, dipl. ing., HGK, član
  • Vera Volarić, dipl. ing., HMU, član
  • Gordana Hegić, dipl. ing., BIORAD, Zagreb, član
  • Josip Tučkorić, Udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, član
  • Juraj Kukas, Pčelarska udruga „Maslačak“, Dugo Selo, član
  • Darko Vancaš, Pčelarska udruga „Lipa“, Jastrebarsko, član  

sir2_12_11.jpg

Senzoričko ocjenjivanje meda (Foto: M. Bukovec) 

Prije senzoričkog ocjenjivanja svi medovi su prošli peludnu analizu na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta sukladno Pravilniku o kakvoći uniflornog meda (NN 122/09). Analizu je prošlo i  senzorički je ocijenjeno 96 uzoraka meda, a svi uzorci su bili raspoređeni u 8 vrsta meda (bagrem – 30 uzoraka, medljikovac – 7 uzoraka , cvjetni – 38 uzoraka, kesten – 12 uzoraka, lipa – 3 uzorka, livada – 2 uzorka, amorfa – 3 uzorka i metvica –1 uzorak). 

sir3_12_11.jpg

Uzorci meda (foto: A. Pejaković)

Od ukupno 96 uzoraka meda 23 uzorka su osvojila zlatno, 55 uzoraka srebrno i 18 uzoraka brončano odličje.

Šampion 11. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije je med od kestena proizvođača Ivice Kompesa člana Pčelarske udruge „Turopolje“ iz Velike Gorice.

Svi sirari i pčelari su primali čestitke za osvojena odličja i priznanja od svih prisutnih i ovim putem im još jednom čestitamo!

Župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić je uručivši nagrađenima odličja i priznanja istaknuo slijedeće: Vaši su proizvodi među najboljima u Hrvatskoj! Vjerujem da je u njihovom razvoju pripomogla i Zagrebačka županija. I dalje ćemo vam pomagati, posebno kod uvođenja novih tehnologija kako bi dodatno unaprijedili kvalitetu i opstali na zahtjevnom europskom tržištu. 

Više detalja o ocjenjivanju i izložbi sira te o zakonskoj regulativi oko mogućnosti proizvodnje i prodaje te označavanja mliječnih proizvoda kao i o dopunskim djelatnostima možete pronaći u katalogu.

Katalog 8. izložbe sira Zagrebačke županije s ocjenjivanjem

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik