Prezentacija strojeva za inkorporiranje tekućih gnojiva u tlo

Tako je 7. studenog 2013. u Našicama u Hotelu „Park“ održana radionica sa temom „Prezentacija strojeva za primjenu tekućih gnojiva inkorporiranjem u tlo“ čiji je glavni organizator bila tvrtka „MESSIS“d.o.o. koja je ujedno i uvoznik tih strojeva, a u suradnji sa tvrtkama AGRITECHNIKA VELKY MEDER (Slovačka), ČIZMIĆ-ZASTUPANJE d.o.o. te PETROKEMIJA d.d. Kutina. Radionica je počela u 10.00 sati u velikoj hali, gdje se okupio veliki broj zainteresiranih poljoprivrednika koji su zauzeli sva priređena sjedeća mjesta, uvodnim pozdravom svim sudionicima i uvodom u rad radionice predstavnika tvrtke ČIZMIĆ-ZASTUPANJE d.o.o. Zagreb gospodina mr. sc. Mire Čizmića.

Nakon uvodnog govora, gospođa mr. sc. Biserka Stojić iz tvrtke PETROKEMIJA d.d. Kutina, održala je stručno i vrlo edukativno predavanje čija tema je bila „Primjena UAN otopine u gnojidbi poljoprivrednih kultura“. Iz predavanja se moglo saznati sve o tekućem dušičnom gnojivu koje proizvodi Petrokemija Kutina – UAN 30 % dušika otopina ili urea amonij nitrat koje u sebi sadrži 30 % težinskih ili 40 % volumnih dijelova dušika u amidnom (50 %), amonijskom (25 %) i nitratnom (25 %) obliku.

UAN 30, da ne našteti biljci, možemo inkorporirati u osnovnoj obradi prije osnovne gnojidbe u koncentraciji 100-150 l/ha nerazrijeđene otopine jer razgrađuje biljne ostatke, zatim u predsjetvenoj gnojidbi u koncentraciji 80-120 l/ha nerazrijeđene otopine, a prihranu u ranoj fazi vegetacije u koncentraciji 80-100 l/ha također može se primijeniti bez razrjeđivanja s vodom to jest tijekom vegetacije kod strnih žitarica primjenjuje se u fazi busanja do faze vlatanja u koncentraciji 80-100 I/ha. Kod okopavina primjenjuje se u predsjetvenoj gnojidbi u koncentraciji 100-150 l/ha nerazrijeđene otopine. UAN 30 se može primjenjivati i u prihrani okopavina, ali pod uvjetom da se prihrana obavi do zatvaranja redova i u ovoj fazi primjenjuje se međuredno u koncentraciji 50-80l/ha razrijeđenog s vodom u omjeru 1:4. Također se može primjenjivati kod trajnih nasada, povrća i travnjaka. Zaključno, gnojidbu treba uskladiti da ne bude smanjenja prinosa s pravilnim gospodarenjem dušikom. 

gnojidba1_11_11.jpg 

Na tržištu Republike Hrvatske tvornička gnojiva u krutom stanju dolaze u PVC vrećama, što poskupljuje cijeli proces proizvodnje gnojiva i uključuje veći ljudski rad te opterećuje okoliš. Gnojiva u tekućem stanju primjenjuju se prskanjem putem lista i unošenjem u tlo i uglavnom su kompatibilni za miješanje s većinom sredstava za zaštitu bilja, što smanjuje troškove rada i mogu se primijeniti na raznim kulturama. UAN 30 je tehnološki, gospodarski i ekološki prihvatljivo gnojivo s trenutnim djelovanjem pogotovo u nitratnom obliku koji je odmah dostupan biljkama te zbog bolje iskoristivosti gnojiva stavljenog u najaktivniju zonu korijena, količina potrebnog dušika biljci smanjuje se za 20-30 % što također stvara uštede u proizvodnji. Velika prednost je i to da su prijevoz, skladištenje i primjena za razliku od krutih gnojiva, potpuno mehanizirani.

Nadovezujući se na predavanje mr. sc. Biserke Stojić i gospodina Ladislava Balazsa iz tvrtke Agritechnika Velky Meder održao je zanimljivo predavanje i prikaz rada strojeva tvrtke BLU JET za primjenu tekućih gnojiva inkorporiranjem u tlo, kao i tehničke karakteristike i načine primjene. Stroj je napravljen po standardima EU, a širine transporta i svi ostali propisi tvrtke BLUE-JET, koja ga je proizvela pod imenom AT 2000, bilo je prezentirano baš iz tog razloga što ga i naši poljoprivrednici mogu koristiti. Ostali, veći strojevi tvrtke, samo su spomenuti.

Stroj AT 2000 za inkorporiranje tekućih gnojiva u tlo ima mogućnost podešavanja razmaka između redova od 45-80 cm, posjeduje ulagače-diskove i to od 7 do 13 diskova s promjerom diska od 50 cm koji sadrže mlaznice koje idu sredinom reda izbjegavajući oštećenje korijena i injektiraju tekuće gnojivo u tlo. Širina radnog zahvata je od 6 do 8 redova ovisno o želji poljoprivrednika. Dubina injektiranja tekućih gnojiva je do 15 cm. Prednosti obavljanja gnojidbe s ovim strojem su u smanjenju ispiranja dušika jer je biljka iskoristila dušik odmah u zoni korijena i nema mogućnosti za proces evapotranspiracije, oštećenje biljaka i ožegotina. Potrebna snaga traktora za rad s ovim strojem je 120 KS.

Gospodin Ladislav Balazs detaljno je prezentirao razvoj stroja na osnovi iskustava u primjeni tekućih gnojiva u Nebraski (USA). Njegovu primjenu omogućuje isključivo prateća infrastruktura koja se sastoji od: cisterne za prijevoz, cisterne za skladištenje i odgovarajućeg skladišnog prostora. Stroj se sastoji od sedam glavnih radnih sklopova:

  1. priključak za vuču
  2. okvir s elementima za inkorporiranje (ulagači-diskovi i mlaznice)
  3. željezni kotači za regulaciju dubine
  4. hidraulični sustav ovisan o tipu traktora
  5. kolica sa spremnikom za gnojivo
  6. pumpa koja dobiva pogon od kotača kolica
  7. okvir s uređajima za svjetlosnu signalizaciju  

gnojidba2_11_11.jpg

Cilj ove radionice, to jest prezentacije i predavanja, bio je upoznati poljoprivrednike sa prednostima korištenja tekućih gnojiva koji smanjuju troškove to jest dio inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, smanjuju upotrebu dodatnog ljudskog rada i manje opterećuju okoliš, kao i upoznavanje sa strojevima za inkorporiranje tekućih gnojiva u tlo koja predstavljaju najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji koja se naglo razvija i kod njezine kupnje su potrebna značajna financijska sredstva. Sada kada smo dio EU moramo biti u korak sa EU poljoprivrednicima, usvajati nova znanja i učiti na njihovim iskustvima i na najnovijim tehnikama koje se koriste u EU, a što nam ovakve radionice i nude, a sve u svrhu postizanja rezultata koji su svima u interesu: konkurentnija, kvalitetnija i profitabilnija poljoprivredna proizvodnja.

 

Damir Babić, mag. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

 

Pripremi za ispis