Kada brati aktinidije (kiwi)

kivi_15_10.jpg

Ako se radi o većoj količini i prodaji, stupanj zrelosti se određuje uzimanjem uzoraka i mjerenjem suhe tvari (refraktometrom). Donja vrijednost suhe tvari je 6,3 % i kada se postigne taj sadržaj berba može početi, ali samo za prodaju u svježem stanju, na domaćem tržištu. Za duže čuvanje u skladištu sadržaj suhe tvari treba biti veći od 8 %.

Plodovi aktinidije nisu prikladni za jelo odmah nakon branja, već moraju određeno vrijeme odstajati kako bi se u njima dovršili svi biološki procesi zrenja ploda. Kod aktinidije može proći mjesec do dva dana od tehnološke (vrijeme branja) do konzumne zrelosti (plodovi za jelo).

Plodovi se pažljivo beru obično u dva navrata. Prvi se beru zdraviji i veći plodovi, teži od 50 grama, meso je svjetlo zelene boje, okus i miris karakteristični za aktinidiju. Poslije petnaestak dana oberu se ostali plodovi.

Nakon berbe plodove treba prebrati, odložiti u kartonske ili drvene kutije i smjestiti u hladnjaču, gdje se mogu dugo čuvati. Optimalne temperature čuvanja su oko 0 0C uz vlažnost zraka 95 % prvih nekoliko dana skladištenja, a poslije do kraja čuvanja, 85 %. Temperature trebaju ostati nepromijenjene, jer pri nižim temperaturama plodovi dobivaju tamniju zelenu boju, meso se smekšava i okus postaje slatkast, a kod viših temperatura, iznad 2 0C, javlja se etilen, koji u većim količinama i dužim djelovanjem naglo pospješuje zrenje (prezrelost plodova).

kivi1_15_10.jpg

Kad je završeno držanje u hladnjači, plodovi se neko vrijeme trebaju držati u prohladnim prostorima, te se nakon toga sortiraju i spremaju za otpremu na tržište.

Za potrebe domaćinstva ili manje količine plodova, mogu se čuvati jednostavnije. Tek ubrani plodovi se spremaju u polietilenske vrećice, koje se odlažu u prozračne i svježije prostorije, sa temperaturom od 8-12 0C, u istoj prostoriji se ne smije nalaziti drugo voće.

kivi2_15_10.jpg

Konzumna zrelost postiže se za mjesec do dva nakon berbe. Dovoljno zreo plod ima ugodan kiselkast okus i sočno meso. Nezreli plodovi su tvrdi, kora im se teško ljušti i sok je previše kiseo, ako su prezreli meso im je tamno, kiselost je preniska, okus je bljutav i neukusan.

Ivo Batinović, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik