Prikaz berbe grožđa i savjetovanje vinogradara

Nakon pozdravnog govora, dr. Kozm Pal, ravnatelj Instituta, sažeto je prikazao vegetacijsku sezonu 2013. karakterističnu po ekstremnim vremenskim uvjetim. Prvu polovicu godine obilježile su padavine i poplave, dok su kolovoz obilježile ekstremna suša i visoke temperature (nezabilježene otkako se vrše mjerenja). Tijekom ljeta česta su bila nevremena praćena tučom. Tijekom zime i proljeća niske temperature nisu nanijele štete trsovima vinove loze. Ali je kasna zima, tijekom ožujka uzrokovala kasnije kretanje pupova. Ljetno vrijeme krajem travnja dovelo je do naglog kretanja pupova, cvatnja je počela oko 20. svibnja. Tijekom cvatnje vremenske prilike su se pogoršale, nastupilo je hladno i kišno vrijeme te je cvatnja trajala tri tjedna. Sredinom lipnja stigao je toplinski val, ali zahvaljujući zimskim oborinama i dovoljnoj količine vode u tlu vinova loza je nastavila dobar porast i razvoj. U posljednje tri godine u ljetnim mjesecima je zabilježena znatno viša temperatura od prosjeka zadnjih 50 godina. Uspoređujući temperature ove godine, najtopliji nije bio srpanj, nego kolovoz. Fenofaza šaranja kod ranih kultivara Julski muškat (sinonimi: Csaba gyöngye, Čabski biser, Perle von csaba weisse, Perle di csaba blanche, Perla di csaba bianca, Pearl of csaba white) i Kozma Palne muškat (Kozma Pálné muskotály, stolna sorta, nastala križanjem Italia i Iršai oliver, 1953, Kozma Pal i suradnici), započela je 9. srpnja. Kultivari Kozmopoliten i Pinot noir P.100, brani su mjesec dana ranije. Tijekom kolovoza izvršena je berba kultivara: Zenit, Zengo i Bianca, sadržaj šećera je bio od 18,6 do 20,7 %. Koncem kolovoza obrani su Sauvignon blanc, Traminac, Chardonnay, Pinot noir i Merlot sa sadržajem šećera od 17,5 % i zadovoljavajućim kiselinama u moštu. Drugim dijelom predavanja dr. Kozm Pal je upozano nazočne sa kultivarima. Na 175. obljetnicu rođenja Matijas Janoša (Mathiász János) prikazana su 4 vrlo vrijedna i značajna kultivara: Kraljica vinograda, (Szőlőskertek királynője muskotályt, uzgojena 1916. godine, križanjem Kraljice Jelisavete i Julskog muškata), Kraljica Jelisaveta (Jelisaveta Erzsébet királynő emléke), Julski muškat i Cegléd szépe (sinonimi: Kraszavica Cegleda, Schöne von Cegléd, Belle de Cegléd, Bella di Cegléd, uzgojen 1903). U Mađarskoj, jedino Institut u Pečuhu radi ispitivanja i istraživanja oko stvaranja novih, na bolesti otpornih, kultivara vinove loze. Trenutno se ispituju dva crna i jedan bijeli kultivar na području Seksarda. Jedan od ciljeva kod stvaranja otpornih kultivara na bolesti je da ujedno daje i vrhunsko vino. Među otpornim kultivarima izdvojen je vrlo rani i mirisni Jasmin. Također su prikazani i kultivari iz Novog Sada, Panonia i Bačka, koji su se već proširili po vinogorjima i klonska selekcija Graševine, Graševina SK 54.

Predstavljeni su i rezultati rada na klonskim selekcijama.

Nemet Marton (Németh Márton) je 2011. godine izdvojio Traminac P.13, Sauvignon blanc P.102 i Sauvignon blanc P.25. Diofaši Lajoš je radeći klonsku selekciju uzgojio Merlot P.102, Zengo P.122 i Zenit P.104.

Trenutno se radi na prijavi sljedećih klonova: Kadarka P.122, Sauvignon blanc P.110, Merlot P.124, Graševina P.2/23. (sinonim za graševinu Olasz rizling). Osobitu pozornost zaslužuju klonovi Cabernet sauvignon P.7, Cirfandli P.4, Furmint P.2, koji još nisu prijavljeni za priznavanje. Institut je eksperimentalno zasadio 0,7 ha sa certificiranim kultivarima i klonovima kao virus-free bazu sadnog materijala.

Značajne probleme u vinogradima izazvali su abiotički čimbenici stresa o kojima je govorio dr. Teslak Petar (Teszlák Péter). Najvažniji abiotički čimbenici u životu vinove loze su sunce, temperatura, padaline, vlažnost zraka i koncentracija CO2 u zraku. Primjetna je bila pojava „spring fever”, koja uzrokuje umanjenu asimilaciju dušika. Prvi razvijeni listovi gubili su svoju zelenu boju, u početku samo na rubovima a zatim i na ostalim dijelovima lista. Došlo je do pojave nekroze, u nekim slučajevima i do gubitka prvih razvijenih listova. Kada je vrijeme postalo toplije navedeni simptomi su se izgubili i vinova loza se nastavila normalno razvijati. Tijekom ispitivanja je zaključeno da ako ne traje dugo „spring fever” ne ostavlja posljedice na trsu i ne utječe na rezultate proizvodnje (prinos) tijekom godine. „Spring fever” simptomi slični su simptomima nedostatka kalija.

grozde1_30_9.jpg

„spring fever”, foto Teszlák Péter

Jedan od najznačajnijih čimbenika u proizvodnji grožđa je zaštite vinove loze od bolesti i štetnika. Dr. Čikasne Križić Ana (Csikászné Krizsics Anna), govorila je o specifičnosti zaštite vinove loze, tijekom vegetcijske sezone 2013. godine. Proizvodnja vina u 2011. i 2012. godini bila je značajno niža u odnosu ne prethodnih 10 godina uključujući i 2010. koja je bila iznimno teška i specifična godina glede zaštite vinove loze. Tijekom 2013. veće štete u vinogradima su nastale utjecajem abiotičkih čimbenika nego od bolesti i štetnika. Međutim važno je napomenuti kako u lošim uvjetima okoliša, biljke postaju osjetljivije na infekcije. Primjetna je sve veća prisutnost ESKA-e, potrebno je oboljele trsove označiti i sljedeće godine u rezidbi skratiti do zdravog tkiva, moguće je još par godina dobivati prinos. Tijekom posljednja dva-tri desetljeća, pepelnica se javljala svake druge godine intenzivnije. Ovogodišnja intenzivna promjena vremena (toplo-hladno) nije utjecala na jaču pojavu pepelnice. Izuzetno toplo vrijeme u drugoj polovici srpnja uvjetovalo je minimalan napad patogena. Istodobno toplo vrijeme uvjetovalo je pojavu grinja kako na listovima tako i na stablu. Praćenjem pojave pepeljastog i sivog moljca nije utvrđen prag štetnosti, te nije bilo potrebe ni zaštite od istih. Ove godine izvršeno je samo 6 tretiranja. Potrebno bi bilo promijeniti tehnologiju u zaštiti vinove loze. Nakon završetka berbe, zaštita vinograda bi činila jedan korak u prevenciji zaraze u sljedećoj godini.

Posjetitelji su se mogli upoznati sa proizvodnim programima tvrtki Syngenta i Kwizda u zaštiti vinove loze, čiji su stručnjaci predstavili svoje proizvodne programe i odgovarali na pitanja nazočnih vinogradara.

Također je bilo moguće obići pokusni vinograd. Kraj predavanja je začinjen kušanjem pripremljenih uzorkaka kultivara i klonova koji su u proizvodnji u raznim vinogorjima ili se još ispituju i čekaju priznavanja.

Savjetovanje je ove godine bilo posvećeno pokojnim znanstvenicima Instituta Nemet Martonu, Kiralj Ferencu i Diofaši Lajošu (Németh Márton, Király Ferenc, Diófási Lajos), te je završeno polaganjem vijenaca i odavanjem pošte pomenutim znanstvenicima.

grozdje2_30_9.jpg  grozdje4_30_9.jpg

grozdje5_30_9.jpg grozdje6_30_9.jpg

 grozdje7_30_9.jpg grozdje8_30_9.jpg

                       grozdje9_30_9.jpg grozdje10_30_9.jpg

grozdje11_30_9.jpg

(fotografije kultivara, autori teksta)

 

Judita Gerber, dipl. ing. agr.,
poljoprivredna savjetnica

Ruža Skenderović, dipl. ing. agr.,
poljoprivredna savjetnica