Održana 8. županijska stočarska izložba, Požega 1863.-2013.

Po lijepom i sunčanom vremenu u Požeškoj Zlatnoj dolini održana je tradicionalna stočarska izložba koja svoje korijene vuče do davne 1863. kada se po prvi puta spominje u povijesnim knjigama, a nastavljena u novije vrijeme do današnjih dana. Unatoč vidljivo manjem broju izloženih grla mliječnih krava i junica kao odrazu teškog stanja posebno u proizvodnji mlijeka stočari su se okupili i još jednom pokazali da ovaj posao rade ne samo zbog materijalne koristi nego iz velike ljubavi prema svojem „blagu“ na koje su s pravom ponosni. Mnogobrojni su posjetitelji svojim prisustvovanjem to znali nagraditi pljeskom koji vrijedi ovim stočarima možda više i od samih nagrada, a svim ostalim stočarima daje dašak sreće i ponosa da to što oni rade ipak ima vrijednost koju ljudi prepoznaju i pruža nadu u bolju budućnost.

Od 26 izloženih grla titulu šampionke izložbe odnijela je krava Ruth, uzgajivača Ivice Ribičića iz Grabarja, a kao kuriozitet to isto grlo je prije nekoliko godina bilo nagrađeno kao najbolja mlada krava u drugog uzgajivača Dubravke Hajduh, te je stjecajem okolnosti prodana, a danas ovo gospodarstvo ima opet proglašeno prvo mjesto u kategoriji najbolje mlade krave simentalske pasmine.

mikel_01.jpg
Šampionka Izložbe, krava Ruth, uzgajivača Ivice Ribičića

mikel_02.jpg
Tomislav Hajduh, najbolja mlada krava simentalske pasmine

U ostalim kategorijama prve nagrade odnijeli su : Ivica Ciganović iz Alilovaca u kategoriji junica simentalske pasmine, Dubravka Hajduh iz Trapara u kategoriji mlade krave simentalske pasmine, Ivan Bobek iz Novoselaca u kategoriji ostale krave simentalske pasmine, te Stjepan Grbić iz Vetova u kategoriji ostale krave holštajn pasmine.

Izložbu su u drugom djelu uvećali konjogojci s čak 21 svatovskom zapregom, zatim prikazom pastuha lipicanske pasmine, demonstracija kasačke trke, jahanje teklića te utakmica brzine – vožnja zaprega.

Za najmlađe posjetitelje je bila posebno zanimljiva organizirana izložba ukrasne peradi, golubova i kunića.

Podružnica Požeško-slavonske županije
Tomislav Mikel, dipl. ing. agr. stručni savjetnik

Pripremi za ispis