Dalmatinska tuka

U tri dana održavanja predstavilo se 300-injak inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu su se predstavile i inovacije iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, BiH i Srbije.

Grand Prix na ovogodišnjoj 6. Agro Arci pripao je inovaciji iranskog instituta – inteligentni sustav navodnjavanja preko sustava upravljanja vodom farme. Ova inovacija u Iranu je već na tržištu, a uskoro bi mogla osvojiti i svijet zbog izuzetne korisnosti za poljoprivredne proizvođače. Riječ je o uređaju koji istovremeno ispituje kvalitetu tla te određuje što tlu nedostaje za optimalnu plodnost i istovremeno hrani tlo tim komponentama.

Najuspješnijim inovatorima su uručene i plakete Agro Arce u nekoliko kategorija. U Kategoriji za inovativnost Akademske zajednice plaketu je primilo  Sveučilište u Zagrebu – Veterinarski fakultet za projekt Dalmatinska tuka – fenotipske odlike i ekološke odrednice areala.

Na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja kojom je sajam i zatvoren, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš i gradonačelnik Biograda Ivan Knez najavili su Agro Arcu ponovno u Biogradu i to već u svibnju slijedeće godine.

Letak: Dalmatinska tuka – fenotipske odlike i ekološke odrednice areala

 

mr. sc. Ana Grgas,
rukovoditeljica Odsjeka za male životinje