Dalmatinci kažu: ”ploviti se mora”, a Slavonci: “orati se mora”

3. kolovoza 2013. u Pleternici je održano 10. natjecanje orača Požeško-slavonske županije. Natjecanje se održalo na parcelama Kutjeva d.d., po drugi puta u gradu Pleternici, gradu domaćinu, u organizaciji Poljoprivredno savjetodavne službe i županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić zaželjela je ”dobro oranje” svim natjecateljima i uspjeh najboljima na državnom natjecanju koje će se održati 31. kolovoza 2013. u Sredancima kod Slavonskog Broda. Podsjetimo se da je Branko Pilaš, upravo s područja grada Pleternice predstavljao Hrvatsku u Irskoj na svjetskom natjecanju orača 2006. godine. Konjogojska udruga ”Vallis Aurea” prikazala je kako se nekad zemlja obrađivala konjima, te su i sada mada u neprimjerenim uvjetima (suho i tvdo tlo, na visokim temperaturama) sa puno entuzijazma pokazali vještine oranja i ljepote konjskih zaprega.
Sudačka ekipa u sastavu: Siniša Hrgović, Željko Ferenc i Branko Pilaš imali su vrlo težak zadatak, odlučiti tko će biti pobjednik od devet natjecatelja u kategoriji ravnjaka i četiri natjecatelja u kategoriji premetnjaka, te su odlučili slijedeće:

Ravnjaci: 

  1. Miroslav Bartolović, 
  2. Pero Pilaš,
  3. Nenad Gaić.

Premetnjaci: 

  1. Mijo Samaržija,
  2. Nikica Marić, 
  3. Luka Japarić.

Nagrade najboljim oračima osigurali su tvrtke sponzori: BASF Croatia, KWS sjeme d.o.o., Pioneer sjeme d.o.o., Kutjevo d.d., Tofrado d.o.o. Medijski pokrovitelj natjecanja Agro glas dodijelio je godišnju pretplatu najmlađem, kao i najboljim oračima na 10. jubilarnom natjecanju u Pleternici.

Ivica Prpić dipl.ing.agr.
Rukovoditelj Odsjeka mehanizacije