Obavijest proizvođačima višanja! 24.07.2013.

U nasadima višanja vidljivi su simptomi kozičavosti lista višnje i trešnje, osobito u gornjem dijelu krošnje gdje je lošija kvalteta aplikacije fungicida.

Bolest se manifestira u vidu sitnih crvenoljubičastih pjega, a na naličju lista se na mjestu pjega razvija svijetla nakupina spora. Spore u vlažnim uvjetima tijekom kišovitih dana omogućuju širenje bolesti u nasadu. Kad se na jednom listu nalazi velik broj pjega on poprimi crvenkastožutu boju i otpadne. Bolest u povoljnim uvjetima može izazvati potpunu defolijaciju voćaka još tijekom ljeta! Zbog toga je i nakon berbe višanja u godinama povoljnim za širenje bolesti potrebno obaviti 2-3 tretiranja.

Zaštitu nasada možete obaviti pripravcima Baycor WP 25, Dithane M-45, Star 80 WP, Dithane DG Neotec, Caiman, Mankozeb, Dodine S-65 ili Chromodin S-65.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom!

Mr. Sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis