Botriocefaloza

Tako je aklimatizacijom bijelog amura u većini država svijeta prošireno i nekoliko vrsta nametničkih bolesti iz istočne Azije, od kojih je najznačajnija botriocefaloza, koja napada nekoliko vrsta riba iz roda šaranki.

Botriocefaloza je helmintozna bolest šarana, bijelog amura i drugih slatkovodnih riba, koja uzrokuje remećenje procesa probave u domaćina. Bolest uzrokuje trakavica Bothriocephalus acheilognathi  (B. gowkongensis), čije je tijelo bijele boje, člankovito, dužine 150 – 800 mm i širine 2,5 – 4 mm. Skoleks je trokutastog oblika.

Razvoj trakavice odvija se pomoću međudomaćina – brojnih vrsta veslonožaca (Cyclops sp.) kojima se riba hrani. Jajašca trakavica zajedno s izmetom riba padaju na dno ribnjaka. Razvojni ciklus traje 23 – 24 dana (pri 22 – 25°C) ili 16 – 18 dana (pri 25 – 30°C). Jajašca su neotporna na isušivanje (ugibaju za 15 – 20 sati pri temperaturi 18 – 20°C), na niske temperature (ugibaju za 2 sata pri smrzavanju) i na klorno vapno (ugibaju za 12 sati u 1%-tnoj otopini). Bolest dovodi do slabljenja organizma i usporavanja rasta, a kod jakih invazija i do uginuća, što bitno umanjuje proizvodne rezultate.

Razudbom se može utvrditi da u probavnom traktu trakavice izazivaju potpunu opstipaciju. Razudbeni nalaz ukazuje i na ostala oštećenja izazvana toksinima trakavica: upalu sluznice crijeva, oštećenje krvotvornih organe i jetre.  Da bi se spriječilo razmnožavanje velikog broja trakavica liječenje treba primijeniti na početku uzgojne sezone u fazi mjesečnjaka, odnosno kada se bolest dijagnosticira. Liječenje se provodi aplikacijom antiparazitika putem hrane, a posebnu pažnju treba posvetiti dužini tretmana da bi se postigao očekivani učinak. Budući da lijekovi koji su dostupni na tržištu nisu ovocidni i larvicidni  potrebno je provoditi sve zootehničke mjere u održavanju i pripremanju ribnjaka tijekom godine kako bi se djelovalo na uništavanje jajašaca parazita ili na uništavanje međudomaćina.

botrio_01.jpg
Slika 1. B. acheilognathi  

botrio_02.jpg
Slika 2. Mlađ šarana infestirana s B. acheilognathi  

botrio_03.jpg
Slika 3. Potpuna opstipacija crijeva s B. acheilognathi