Obavijest maslinarima! 08.07.2013.

800x600

Na kontrolnim punktovima otoka Krka, Raba, Cresa i Malog Lošinja postavljene su feromonske lovke za praćenje leta maslinove muhe (Bactroceraoleae). Rokove suzbijanja signalizirati ćemo u narednim obavijestima.

Ovogodišnje praćenje maslinove muhe, kao i prethodnih godina, organizirano je u suradnji s članovima maslinarskih udruga Ulika Cres, AgroEkoLošinj Mali Lošinj, Maslina Rab, Drobnica Krk i Drobnica Malinska. Podatke lokalnih opažanja koristiti će i djelatnici Zavoda za zaštitu bilja, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo.

I dalje bilježimo pojavu maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) o čemu smo već upozoravali u obavijestima od 10.05.2013.,07.06.2013. i 17.06.2013. štete se mogu očekivati posebice u maslinicima u kojima nisu provedene mjere zaštite protiv maslinovog moljca kao i u maslinicima koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.

U obavijesti od 19.06.2013. objavili smo popis na maslini registriranih fungicida i insekticida.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sredstava za zaštitu bilja primijeniti sukladno pisanoj uputi  za uporabu. Korisnici SZB  su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je  zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-style-parent:""; font-size:10.0pt;"Times New Roman","serif";}