Obavijest vinogradarima! 03.07.2013.

Prije 14 dana upućena je preporuka o zaštiti vinograda nakon cvatnje. Nakon što smo u danima od 16.-22. lipnja o.g. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, u danima od 23.-25. lipnja o.g. na gotovo svom mjernim lokalitetima u vinogorju su pale značajne, gotovo polumjesečne količine oborina. Tako smo mjernim uređajem na lokalitetu Orehovčak tih dana izmjerili 65,9 mm, a na lokalitetu Trnovčak čak 70,2 mm kiše! Prosječna vlažnost zraka je zadnjih 5 dana u vinogradu na lokalitetu Orehovčak između 65 % i 75 %.

Na lokalitetu Trnovčak smo ukupno tijekom mjeseca lipnja izmjerili 106,6 mm oborina, a tijekom mjeseca svibnja na istom je mjestu palo 124,6 mm pa se u poljskom mikro-pokusu poljoprivredno savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon šire na lišću simptomi od plamenjače (Plasmopara) i sive plijesni (Botrytis), a na tek zametnutim bobicama počela se razvijati pepelnica (Erysiphe). U narednim danima očekujemo dnevne temperature u rasponu 28°C, uz manje količine u drugoj polovici tjedna!

Stoga je u narednom razdoblju opasnost od mogućeg razvoja i širenja sve tri najvažnije bolesti vinograda: plamenjače ili peronospore (Plasmopara), pepelnice (Erysiphe) i sive plijesni (Botrytis) velika!

No, ove smo sezone u više navrata zaprimali pozive vinogradara iz Međimurja, ali i susjednih područja o negativnim promjenama na cvjetnim organima prije, tijekom ili odmah nakon cvatnje. Pregledom dostavljenih uzoraka, poslanih fotografija i obilaskom terena uočena su tri moguća različita uzroka: rana pojava plijesni (Botrytis) već prije i tijekom cvatnje (naročito na osjetljivim sortama – rajnski rizling, sauvignon, silvanac zeleni), osipanje cvjetova (npr. moslavac bijeli ili šipon) i moguća sušica cvata (muškat žuti i otonel). Razloge tome valja potražiti u vrlo nepovoljnim i različitim meteorološkim uvjetima neposredno prije i tijekom ovogodišnje cvatnje vinove loze!

Pripravci za suzbijanje najvažnijih bolesti vinove loze (Plasmopara, Erysiphe) su navedeni prema preporukama za integriranu proizvodnju grožđa u uputi objavljenoj od 12. lipnja o.g.!

Na sortama i položajima vrlo osjetljivim na sivu plijesan (Botrytis) preporučujemo prije "zatvaranja" grozdova koristiti i specifične botriticide. U našoj su zemlji u integriranoj proizvodnji grožđa za tu namjenu dopušteni pripravci: Kidan (Lupo) SC, Mythos, Botril, Cezar, Botrycid, Pyrus 400, Chorus WG, Switch, Cantus, Teldor i Trichodex WP.

VAŽNO: Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia) na praćenim je lokalitetima Trnovčak i Sv.Urban započela letom nakon 26. lipnja o.g., pa je u narednim danima potrebna primjena insekticida, naročito u vinskih sorata čije bobice počinju "zatvarati" grozdove! Bolje rezultate pri suzbijanje ljetne generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha ili Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha ili Reldan 40 EC u količini 0,8-1,0 lit./ha ili Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha ili novijim pripravcima Coragen SC u količini 0,15 lit./ha i Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-style-parent:""; font-size:10.0pt;"Times New Roman","serif";}