Obavijest povrtlarima! 28.05.2013.

Obavještavaju se proizvođači krumpira da je potrebno provesti preventivnu zaštitu od krumpirove plijesni u usjevima zatvorenih redova. Primijeniti se može ELECTIS u količini od 1.8 kg na hektar ili REVUS u količini od 0.4 kg na hektar ili MELODY DUO u količini od 3 kg na hektar ili EQUATION PRO u količini od 400 g na hektar. Potrebno je u redosljedu tretiranja mijenjati preparate, tj. aktivne tvari.

Također je potrebno provesti suzbijanje ličinaka krumpirovih zlatica jer je započeo njihov izlazak iz jajašca. Primijeniti se mogu LASER u količini od 100 ml na hektar ili NOMOLT u količini od 100 ml na hektar.

Nasade rajčice na otvorenom potrebno je preventivno zaštiti od plamenjače primjenom DACONIL u količini od 1.75 L na hektar ili ELECTIS u količini od 1.5 kg na hektar ili REVUS u količini od 500 ml na hektar.

Povrtlari koji će tretirati bio-preparatima mogu protiv krumpirove plijesni na krumpiru i protiv plamenjače na rajčici primijeniti MYCOSIN-VIN u količini od 500 g na 100 L vode ili FRUTOGARD u količini od 500 ml na 100 L vode.

Protiv ličinaka krumpirovih zlatica primijeniti se mogu NEEMAZAL u količini od 250 ml na 100 L vode ili NOVODOR u količini od 300 ml na 100 L vode, tretman je potrebno ponoviti za 8 dana. Primjena SODE BIKARBONE u količini od 200 g na 100 L vode djeluje na manje ličinke krumpirove zlatice. Radi podizanja imuno sustava, odnosno revitalizacije biljaka nakon temperaturnih oscilacija preporuča se primjena ALGOVITAL PLUS ili BIORAST ili BIO-ALGEEN u kombinaciji s biostimulatorom AMINOVITAL ili ILSAC-ON ili THIOFER ili POLYAMIN.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad. Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                                              Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
                                                              E-mail:Gordana.Lovrec@savjetodavana.hr

Pripremi za ispis