Živjeti s prirodom – specijalizirani sajmovi na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu, četiri sajma na jednom mjestu

Prije pet godina, kada je održan  prvi LOR-EKO, ekologija, lov i ribolov su bili okosnica kontinentalnog turizma, s velikom nadom za uspjeh. LOR-EKO će pratiti i drugi niz atraktivnih sadržaja zanimljivih širem krugu posjetitelja koji su na neki način vezani uz lov, ribolov, prirodu, ekologiju i turizam. Za posjetitelje sajma, osim izložbeno-prodajnog dijela, bit će upriličeni i zanimljivi popratni sadržaji. U ovu sajamsku cjelinu uključeno je na zanimljiv način i streličarstvo s mogućnošću provjere umijeća rukovanja lukom i strijelom na 3D metama divljači, te sportskim metama, uz mogućnost korištenja različitih vrsta lukova. Također će biti organizirana radionica za pregled i servis oružja.

Druga sajamska cjelina SKOK – sajam konja i opreme za konje, tradicionalno već peti put okuplja uzgajivače i ljubitelje konja. Kontinuitet te, javnosti i konjogojcima već poznate sajamske priredbe, nastavlja se uz podršku dosadašnjih izlagača i uzgajatelja konja okupljenih u udrugama s područja cijele Hrvatske.  Na našim gospodarstvima može se naći sve više konja i SKOK je prilika da se konjogojci i konjoljupci iz Hrvatske, a i okolnih zemalja mogu okupiti na jednom mjestu. Uz veliki broj izloženih pasmina konja održat će se i konjička natjecanja, vožnje u zapregama i festival arapske pasmine.

Treća sajamska cjelina nije ništa manje zanimljiva. Riječ je o sajmu sporta i rekreacije-SPOREK, koji ima težište na sportskoj rekreaciji. Na  poligonu uz sajamski prostor održat će se otvoreni turnir u paintballu, a Hrvatski ratni veterani / Udruga veterana domovinskog rata organizirat će turnir u visećoj kuglani. Ove godine, kao posebna atrakcija sajma SPOREK, održat će se međunarodni fitness festival, Titan Fit Fest Bjelovar 2013 – multisportska međunarodna manifestacija. Tijekom ovoga festivala objedinit će se natjecanja u više sportova usko vezanih uz fitness, rekreaciju i discipline snage.

VOVINA je najmlađa sajamska manifestacija. Kao posebna cjelina koja već duži niz godina nedostaje Hrvatskoj i koju su mnogi godinama priželjkivali kao specijaliziranu priredbu, po drugi puta se organizira izložba hrvatskih voćnih vina – VOVINA. Izložba i ocjenjivanje se održavaju u suradnji sa Zavodom za vinarstvo Hrvatske. Bjelovarsko-bilogorska županija, kao i ovaj dio sjeverozapadne Hrvatske, poznata je po kupinovom vinu. Naši su proizvođači kupinovih vina bili gosti na ovom sajmu još prije pet godina,  jer su većina i ekološki proizvođači koji su sadili prve nasade kupina. Organizator očekuje dolazak većine voćnih vinara i vina koja se danas proizvode u Hrvatskoj, bez obzira o kojem je voćnom vinu riječ.

Podružnica PSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Darija Marković, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za male životinje