Prorjeđivanje plodova

Postoji više načina prorjeđivanja u proizvodnji voća. Može se prorjeđivati mehanički, kemijski i ručno.

MEHANIČKO PRORJEĐIVANJE vrši se upotrebom posebnog stroja, koji ima rotirajuću vertikalnu osovinu, na kojoj su raspoređene sintetičke žice. Osovina ima mogućnost promjene nagiba te se može prilagođivati različitim oblicima stabla. Kako se osovina okreće, tako sintetičke žice udaraju cvjetove, a intenzitet je određen brzinom kretanja, rotiranjem osovine i brojem žica. Stroj se koristi u fenofazi od zelene do crvene glavice. Kod ranije upotrebe može se javiti oštećenje drveta, a ako se koristi kasnije oštećenje plodova pa se često mora kasnije napraviti i korekcija. Još neke od negativnih strana su: što se zahvat obavlja u ranoj fazi vegetacije, nakon koje može doći do pojave kasnog proljetnog mraza, može se primijeniti samo kod određenih uzgojnih oblika, te se zbog ozljeda može razviti više bolesti i na mjestima ozljeda se mogu naseliti određeni štetnici.

plodovi_16_5_naslovna.jpg

Stroj za mehaničko prorjeđivanje cvjetova

KEMIJSKO PRORJEĐIVANJE obavlja se primjenom različitih preparata na bazi biljnih hormona, kojim se prskaju voćke kako bi odbacile dio plodova. Primjenjuju se sredstva na bazi aktivnih tvari:

NAD (naftil acetat-amid) primjenjuje se 4 – 8 dana nakon pune cvatnje, kada je promjer ploda do 5 mm. Ne smije se upotrebljavati kod sorata Red deliciousa i Elstara, jer može doći do zaostajanja plodova u porastu te se ne preporučuje u nasadima mlađim od 4 godine. Optimalna temperatura je od 12-17 ºC, a relativna vlaga zraka preko 75 % te je potrebno dodati okvašivač ili mineralno ulje.

NAA (alfa-naftil octena kiselina) primjenjuje se 14-18 dana nakon pune cvatnje, kada je promjer plodova 10-12 mm. Ne smije se koristiti na Delicious sorte- pygmy fruits. Ako su temperature visoke, postoji opasnost od prekomjernog prorjeđivanja plodova, a ako se koristi prekasno neće doći do povećanja plodova. Daje izvrsne rezultate na sorti Jonagold.

BA (benzil-adenin) koristi se kod promjera ploda 10-15 mm, otprilike 14-21 dan nakon pune cvatnje. Optimalna temperatura je 24-27 ºC i to u periodu od 3 dana nakon primjene. Često puta su potrebne i dvije aplikacije, a slabo je učinkovit za sortu Gala. 

plodovi1_16_5.jpg

Plodovi za tretiranje sredstvima na bazi NAA i BA 

CARBARYL je najstarije sredstvo za prorjeđivanje, primjenjuje se 14 – 21 dan nakon pune cvatnje, kada je promjer ploda 12-15 mm. Upotrebljava se u kombinaciji s drugim regulatorima i vrlo je otrovan za pčele. Pogodan je za primjenu u mladim voćnjacima do četvrte godine, uz dodatak okvašivača ili mineralnog ulja.

Na učinkovitost prorjeđivanja utječe više čimbenika, u prvom redu su to klimatski uvjeti, koji osiguravaju duže usvajanje sredstva nakon aplikacije, kao i oblačno vrijeme nekoliko dana prije aplikacije, tako i temperature preko 25 ºC pojačavaju učinkovitost kemijskog prorjeđivanja plodova. Također i slaba opskrbljenost dušikom povećava učinkovitost kemijskog prorjeđivanja. Utjecaj na kemijsko prorjeđivanje ima još sorta, opterećenje voćke prethodne godine, starost i bujnost voćaka te oplodnja.

U Hrvatskoj trenutno ni jedno sredstvo za kemijsko prorjeđivanje plodova nema dozvolu za primjenu.

RUČNO PRORJEĐIVANJE uglavnom se radi nakon lipanjskog opadanja plodova, gdje se otkidaju plodovi, koji su sitniji, zaostali u rastu, nepravilnih oblika, oštećeni uslijed napada bolesti i štetnika. Na jezgričavom voću u gronji se ostavlja po jedan plod, a kod sorata sklonim formiranju krupnih plodova treba ostaviti 2-3 ploda. Također kod sorata, koje su sklone pojavi gorkih pjega kao što su Jonagold, Breaburn i Boskop ne treba pretjerivati s prorjeđivanjem, jer su previše krupni plodovi skloni pojavi ove fiziološke bolesti.

Ručno prorjeđivanje poželjno je u mladim nasadima do 4 godine, izvedivo je i na manjim površinama, međutim, to je radno vrlo intenzivan posao, koji je gotovo neizvediv u intenzivnim proizvodnim nasadima većih površina.

 

Tanja Lasić Jašarović dipl. ing. agr.
stručna savjetnica