Obavijest povrtlarima! 15.05.2013.

Proizvođačima paprike u zaštićenim prostorima upućujemo obavijest da mogu postaviti plave ljepljive ploče u nasadu za praćenje leta kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Trips je jedan od čestih štetnika paprike, ima 12-15 generacija godišnje u zaštićenim prostorima i čini vrlo velike štete na listovima (bjeličaste točkice i crtice koje nekrotiziraju, pa ti listovi uslijed jakog napada i posmeđe), pupovima (deformacija ploda) i plodovima-nemaju tržišnu vrijednost. Ploče se postavljaju 1/100mza praćenje leta tripsa. Prskanju se pristupa kad se na 1 plavoj ploči uhvati 10 tripsa! Dozvoljeni preparati za tretiranje u zaštićenom prostorima na paprici; Vydate 10 L, Laser.

Proizvođače rajčice i krastavca u zaštićenom prostoru upućujemo na pregled biljaka na prisutnost štetnika  koprivine grinje. Simptomi napada su male bjeličaste točke na listovima, lišće postaje prošarano.  Nervatura ostaje najdulje zelena. Kasnije se lišće suši, odumire i otpada. Štetnik ima 6-10 generacija godišnje, a u zaštićenom prostoru i više. Najpovoljniji uvjeti za razvoj su niska relativna vlaga zraka (45-55 %) i visoka temperatura (30-320 C) . Za suzbijanje u  zaštićenom prostoru ima dozvolu Kraft 18 EC na rajčici uz visoki utrošak vode. Za krastavac akaricid koji ima dozvolu u zaštićenom prostoru je Apollo 50 SC.  Tikvice, patlidžan, lubenica,dinja, krastavac, kornišon, rajčica i paprika još dozvoljen Vydate 10 L ( suzbija lisne uši, lisne minere, štitaste moljce, tripse).

Prilikom uporabe sredstava voditi računa o pčelama i bumbarima u zaštićenom prostoru!

Upotrijebljeno sredstvo zbrinuti na propisani način, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja kao i pridržavati se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrća u 2013.godini (samo za one koji su upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji)!

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr
e-mail:
Ana-Marija.Cajkulic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis