Obavijest proizvođačima ozime pšenice 19.04.2013.

Prije 3 dana upućena je obavijest proizvođačima ozimog ječma o neobičnoj jakoj i ranoj pojavi biljnih bolesti i potrebi njihova suzbijanja već tijekom vlatanja. Zašto? Protekle je jeseni tijekom mjeseca listopada u središnjem dijelu Županije palo gotovo 100 mm kiše, a tijekom prve dvije dekade mjeseca studenog također je zabilježeno iznadprosječno toplo i dovoljno vlažno razdoblje, pa su usjevi ozimih žitarica posijani u optimalnim rokovima vrlo brzo klijali i nicali. Većina je takvih usjeva u dobroj kondiciji dočekala zimske uvjete kakvi su započeli početkom druge dekade prosinca 2012. godine. Dugotrajno zadržavanje vlage u proteklom zimskom i rano-proljetnom su razdoblju pogodovale su neobično ranom i vrlo snažnom razvoju gljivičnih bolesti ozimog ječma i pšenice, već tijekom stadija busanja, što ranijih sezona nismo primjećivali.

Naročito to vrijedi za usjeve koji rastu na poljima sa povišenom razinom podzemne vode ili se uzgajaju sjetvom sjemena iz vlastite reprodukcije ili na poljima zasijanim tzv. "farmerskim sjemenom". Za razliku od proteklih sezona ovim putem obavještavamo proizvođače da je već početkom vlatanja potrebno pregledati zdravstveno stanje usjeva i zaštititi iste od biljnih bolesti. Još prije 5 dana na ozimoj pšenici, sorata domaćih i stranih selekcija, u istočnom dijelu Županije je zabilježena vrlo jaka zaraza žuto-smeđom (Pyrenophora) i smeđom pjegavosti (Septoria), u toj mjeri da je na nekim dijelovima zaraza veća od 30 %! Najavljena je toplina proteklih dana pogodovala brzom vlatanju i porastu ozime pšenice, a jutarnje rose i zadržavanje vlage pogoduje sekundarnom razvoju bolesti. Uz moguće manje oborine krajem narednog vikenda i/ili početkom idućeg tjedna, očekujemo vrlo velike štete od biljnih bolesti na nezaštićenim usjevima ozimog ječma i pšenice.

U našoj zemlji na tržištu imamo više desetaka dovoljno učinkovitih fungicida za suzbijanje važnijih bolesti pšenica npr. hrđe (Puccinia), pepelnica (Erysiphe), smeđa pjegavost (Septoria), palež klasića (Fusarium), dok protiv žuto-smeđe pjegavosti (Pyrenophora) nema registriranih pripravaka, ali prema stranim i domaćim iskustvima dobru zaštitu protiv ove bolesti pšenice daju slijedeći pripravci: Amistar 250 SC, Amistar Extra 280 EC, Controlan KS, Duett SC, Duett Ultra SC, Respect 250 EC, Prosaro 250 EC, Folicur 250 EW, Falcon EC 460, Artea 330 EC, Artea Plus EC, Impact-C, Superpact SC i slično. Koristiti propisane količine kemijskih pripravaka.

Na manjim je površinama moguće koristiti pripravak Falcon EC u količini 1 dcl/500 čhv. Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da vlažni a topliji meteorološki uvjeti tijekom travnja i mjeseca svibnja omogućuju snažniju epidemiju bolesti lista, vlati i klasa ozimog ječma i pšenice, pa na netretiranim parcelama očekujemo gubitak uroda 35-60 ili čak i više %. Utrošiti oko 300 litara škropiva/ha. Moguće je istovremeno sa zaštitom usjeva pšenice od gljivičnih bolesti koristiti i vodotopiva folijarna gnojiva za završnu prihranu preko lista, vlati i klasja usjeva.

 

mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
e-mail: milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis