Obavijest proizvođačima koštičavog voća 04.04.2013.

Zbog hladnog i snježnog početka proljeća usporen je razvoj koštičavog voća te se breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije još uvijek nalaze u razvojnom stadiju otvaranja pupova i pojave zelenog vrška.

U naredna dva do tri dana prognostičari najavljuju porast temperature i novu kišu pa prijeti opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans).

Zbog loših vremenskih uvjeta u posljednjih desetak dana nije bilo moguće obaviti zaštitu, a tijekom tog perioda je palo više od 70 litara kiše po kvadratnom metru  preporučamo voćarima da obave preventivnu zaštitu. Za zaštitu se mogu koristiti pripravci Chromodin S-65, Daconil 720 SC, Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Difcor, Dodine S-65, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG. Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom.

Za preventivnu zaštitu šljiva, višanja i trešanja koje se još uvijek nalaze u stadiju nabubrenih pupova i nije došlo do pojave listića mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra.

Zbog vrlo niskih temperatura u protekla dva tjedna koje su dosezale i do -8°C moguće su značajne štete na marelicama. Uz štetu uzrokovanu niskim temperaturama, marelicama u početku cvatnje tijekom najavljenih kišnih dana prijeti i opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Nativo 75 WG, Switch 6,25 WG, Signum DF, Zino, Lupo, Kidan ili Bavistin.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača priloženoj uz sredstvo!

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2013. godinu te koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama.

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
e-mail:
Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis