Noćnjak 2013.

Na svečanom otvaranju manifestacije skup je pozdravio i otvorio izaslanik predsjednika RH gospodin Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, a između ostalih govornika, skup je pozdravila i ravnateljica Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS), mr. sc. Marina Mikšić. Na svečanosti otvaranja Noćnjaka dodijeljena su mnoga osobna i kolektivna priznanja pa je tako, iz naše PSS, priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu, dobila kolegica Gordana Dragun, rukovoditeljica PSS Zadarske županije.

Kao i sva događanja vezana uz poljoprivrednu proizvodnju i pomoć OPG-ima, ni ta značajna i zapažena međunarodna manifestacija nije prošla bez pomoći i sudjelovanja djelatnika PSS, koja je dugogodišnji partner Zadružnom savezu Dalmacije u organiziranju te i sličnih manifestacija (Sabatina).

Manifestacija je započela drugog dana, nakon svečanog otvaranja, Saborom maslinara i uljara, na kojem je uvodno prezentirano 5 interesantnih tema, od kojih su dvije prezentirali djelatnici PSS.

Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu osmislio je i vodio dr. sc. Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split, na kojem je prezentirano 8 znanstveno-stručnih tema, kao što su: metode odabira najpovoljnijih oprašivača sorti masline; kada, koliko i kako navodnjavati masline; pojava i intenzitet napada štetočinja masline u 2012.; utjecaj autohtonih sorata masline u superintenzivnom uzgoju; senzorske posebnosti sorata Dubrovačko-neretvanske županije; utjecaj svjetla na kvalitetu djevičanskog maslinova ulja; maslinovo ulje u RH – zakonska regulativa i stavljanje na tržište; trendovi i stanje maslinarskog i uljarskog tržišta u RH.

U sklopu manifestacije PSS imala je svoj radni dio – stručni skup, kojeg je kao moderator vodila mr. sc. Višnja Šimunović. Djelatnici PSS održali su 5 stručnih izlaganja o: utjecaju klimatskih promjena i globalnog zatopljenja na maslinu; integriranoj zaštiti maslina; morfološkom, citološkom i fiziološkom sterilitetu sorata maslina; rezultatima istraživanja krvavice – sorte skradinskog zaleđa te skladištenju i čuvanju maslinova ulja, a koja su bila vrlo dobra podloga za raspravu o aktualnostima u proizvodnji i zaštiti maslina.

Održan je, kao i svake godine, i Okrugli stol o zadrugarstvu, na kojem je bilo riječi o uljarskim zadrugama i tržišnom potencijalu, energetskim zadrugama u RH te o alternativnim izvorima energije i zadružnom organiziranju.

U sklopu manifestacije bila je postavljena i izložba opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, a otvoren je bio i OLIO BAR, uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja te izložba maslinovih ulja.

Treći dan je uslijedilo studijsko putovanje u Gradac, gdje je posjećena uljara Radelić i održano je praktično maslinarstvo, u masliniku franjevačkog samostana u Zaostrogu, uz prezentaciju strojeva i opreme (Agromehanika Bjelovar i tvrtka Messis iz Zagreba). Voditelj prezentacije i rezidbe maslina bio je mr. sc. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik PSS.

nocnjak1.jpg

Prikaz mehanizacije u autokampu u Zaostrogu

Na Noćnjaku 2013. bilo je zaprimljeno i ocijenjeno 328 uzoraka maslinovih ulja, koje je ocjenjivalo 67 certificiranih ocjenjivača, u 7 panela, od Istre do Konavala.

Na završnici manifestacije proglašeni su najbolji maslinari za kvalitetu maslinova ulja, a šampion kvalitete pakovina ekstra djevičanskog maslinova ulja je Uljara “Božić“, Svirče (Hvar), šampion za kvalitetu otvorenog maslinova ulja je Metod Batinić iz Trstenika, a za izgled pakovina šampionom je proglašeno OPG Joška Veže iz Brista.

mr. sc. Stanislav Štambuk
viši stručni savjetnik

mr. sc. Višnja Šimunović
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis