Shema školskog voća

Program je izrađen u skladu s okvirima sheme, koja se provodi u Europskoj uniji, a s obzirom na skorašnje članstvo Hrvatske u EU, od izuzetne je važnosti kao mjera potpore sektoru voća i povrća. U tu shemu se od 2009. uključilo 25 zemalja članica EU.

Cilj tih mjera je djelovati na prehrambene navike djece školskog uzrasta tj. povećanje potrošnje voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole, promovirajući tako zdrave prehrambene navike djece, što u konačnici treba rezultirati smanjenjem pretilosti, dijabetesa i bolesti srca u dječjoj dobi te oblikovati prehrambene navike djece i ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.

Mjera u širem smislu ima za cilj edukaciju djece, njihovih roditelja, nastavnika i šire javnosti u smislu stvaranja zdravih prehrambenih navika, a nadležna za to, kao i za edukaciju o značaju Sheme školskog voća, pored Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave jest i Poljoprivredna savjetodavna služba.

U svrhu što učinkovitije provedbe te mjere Ministarstvo poljoprivrede je donijelo i Pravilnik o provedbi Sheme školskog voća, koji je objavljen u Narodnim novinama br. 22 od 22. veljače 2013. Pravilnikom se, između ostaloga, uređuju: ciljna skupina, prihvatljivi proizvodi i veličina obroka, prihvatljivi troškovi, prateće mjere i uvjeti za odobravanje potpore.

Inače, Europska komisija je za provedbu te Sheme, u sklopu proračuna za poljoprivredu EU u 2013., osigurala 1,1 milijun eura, a dodatnih 275.000 eura osigurala je RH.

Detalje možete vidjeti na linku Ministarstva poljoprivrede.slika_shema_skolsko_vo__e.jpg

 

mr. sc. Višnja Šimunović
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis