Sastanak s izaslanstvom Bosne i Hercegovine u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske

Tema sastanka bila je suradnja dviju država na području poljoprivrednog savjetovanja. U izaslanstvu Bosne i Hercegovine bili su mr. sc. Nijaz Brković, pomoćnik ministra u Federalnom ministarstvu te njegove suradnice mr. sc. Irena Jerkić, šefica Odsjeka za poljoprivredne stručno-savjetodavne službe i Amela Gračić, suradnica na projektu Svjetske banke „ Poljoprivreda i ruralni razvoj“.

U izaslanstvu Republike Hrvatske bili su mr. sc. Luka Čuljak, pomoćnik ministra poljoprivrede, mr. sc. Marina Mikšić, ravnateljica Poljoprivredne savjetodavne službe te njezini suradnici, mr. sc. Dario Zagorec, zamjenik ravnateljice, Siniša Hrgović dipl. ing. agr., pomoćnik ravnateljice i mr. sc. Milan Husnjak, savjetnik ravnateljice. Sastanku je prisustvovala i Anamaria Stojević viši stručni savjetnik u Odjelu međunarodne suradnje.

Nakon uvodnih riječi obojice pomoćnika ministara, ravnateljice PSS kao i šefice Odsjeka savjetodavnih službi BiH, o povijesti razvoja Poljoprivredne savjetodavne službe kao i o njenoj organizaciji te aktivnosti, s posebnim osvrtom na savjetovanje o dobroj poljoprivrednoj praksi na gospodarstvima vrlo sadržajno u svojim prezentacijama govorili su zamjenik ravnateljice mr. sc. Dario Zagorec i pomoćnik ravnateljice Siniša Hrgović. Također, prikazan je značaj i uloga PSS-a u provedbi pretpristupnih programa EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, čija će iskustva biti od velikog značaja za susjednu državu u narednom razdoblju.

U raspravi koja je uslijedila o mogućim prvim koracima suradnje na različitim područjima djelovanja, na prijedlog ravnateljice mr. sc. Marine Mikšić donesen je zaključak da suradnja započne u segmentu obučavanja poljoprivrednih savjetodavaca s područja Federacije BiH te je dogovoren slijedeći susret dvaju izaslanstava početkom iduće godine u Sarajevu. Inače, čitav je sastanak protekao u vrlo ugodnoj atmosferi punoj povjerenja, međusobnog uvažavanja s naglaskom na velike potencijale za suradnju Savjetodavnih službi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

mr. sc. Milan Husnjak
savjetnik ravnateljice