Osnovan LAG Podravina

lag1.jpg

Za predsjednika je izabran Branko Sobota, načelnik Općine Kalinovac, a za tajnicu Silvija Lukačin. LAG je osnovan iz potrebe da se obnovi i osigura kvalitetan život stanovništva na području tog dijela Podravine, kako bi ono postalo privlačno, poželjno i ugodno za život, rad i boravak ljudi. To je područje stvaralaštva, inovativnosti, tradicije i očuvanja prirodne i kulturne baštine. S takvom vizijom želi se zadržati stanovništvo na tom prostoru, koji već dugo godina ima negativni prirodni prirast.

Što je učinjeno? Izabrani su članovi radnog tijela u kojemu su predstavnici civilnog, javnog i gospodarskog sektora, održano je 9 radionica radi izrade lokalne razvojne strategije LAG-a. Na njima su predstavnici sva tri sektora izrazili volju i potrebe domaćih gospodarstvenika. PORA (Razvojna agencija Podravine i Prigorja) pruža tehničku i stručnu pomoć. I Poljoprivredna savjetodavna služba imenovala je, na njihovu zamolbu, jednog svog predstavnika (Anđela Hodalić, dipl. ing.) u radno tijelo, koje pomaže u izradi strateškog plana razvoja. Analizirano je stanje civilnog, javnog i gospodarskog sektora u svim članicama LAG-a, napravljena je swot analiza sa svim snagama, slabostima, prilikama i prijetnjama, izrađene su vizije, ciljevi i prioriteti, što će biti baza za traženje investicijske potpore iz fondova EU za ruralni razvoj te su ispunjeni obrasci za projektne ideje.

Predstavnici LAG-a posjetili su LAG Srijem i udrugu „Tintl“ u Lovasu, koji je dobio značajna sredstva iz predpristupnih fondova EU. Od njih su dobili svu moguću podršku i korisne informacije i upute o budućim aktivnostima.

Što slijedi: u 2013. treba prikupljati projektne ideje, dokumentaciju, pratiti i javiti se na natječaje te dobiti očekivana sredstva EU za ruralni razvoj.

Sve članice LAG-a Podravina nadaju se da će putem ove nove ustrojstvene jedinice znatno lakše i brže dobiti kvalitetna sredstava za svoje lokalne sredine, za što se već sada intenzivno pripremaju.

 

Anđela Hodalić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu