Maćuhice minice

Ljubitelje maćuhica svake jeseni razveseli ponuda neke nove boje ili uzorka cvijeta. Većinu mami „divovska“ veličina cvijeta hibridnih maćuhica. Promjer cvijeta extra velikih maćuhica je 10 cm. Proizvođači kažu da se najviše prodaju takve sa „okom“, u žutoj i plavoj boji iako pojedine serije nude čak 20 nijansi i kombinacija boja.

Uz dominantne krupnocvjetne maćuhice (bot. Viola x wittrokiana) za uređenje vrtova,terasa i balkona se polagano šire i simpatične, male maćuhice (bot. Viola cornuta) ili ljubičice. Uzgajivači su prepoznali njihovu ukrasnu vrijednost:

  • obilno i dugo cvatu od ranog proljeća do jeseni
  • mogu se koristiti i kao trajnice
  • otporne su na stresne uvjete hladnoće,vrućine i podnose  sušu
  • paletu boja i „dezena“ oplemenjivači neprestano usavršavaju tako da je uređenje krajobraznih površina njihovom uporabom postalo trend

Ove godine u čast Olimpijskih igara ispred paviljona u botaničkom vrtu Kew gardens u Londonu, cvjetni olimpijski krugovi ukrašeni su kultivarima minijaturnih maćuhica.

macuhe1.jpg

Sitnocvjetne maćuhice savršen su izbor za pokrivače tla. Odlične su za cvjetne gredice i u kombinaciji sa drugim ukrasnim biljem npr. hostama ili mini zimzelenim drvećem. Na prozorima pristaju uz tulipane, narcise, zumbule i drugo lukovičasto cvijeće. Efektne su i kombinacije krupnih i sitnih maćuhica u istim ili kontrastnim bojama. Neke nove violice prikazane su dolje. Nadam se da će Vam uz poznate i viđene boje dati ideju za ukrašavanje vlastitog doma.

Briga oko uzgoja sitnocvjetnih maćuhica nije velika. Nabavite li ih kao mlade biljke i posadite na 25 cm razmaka u dobro propusno tlo. Ne podnosi suviše vlažno tlo pa ne pretjerujte sa zalijevanjem. Nakon proljetne cvatnje uredite biljku – odstranite ocvale i sasušene dijelove – time pospješujete ponovnu cvatnju ljeti. Kad se počinju nazirati cvjetni pupovi biljka se prihranjuje tekućim NPK gnojivom sa više fosfora. Ujesen ili nakon cvatnje violice se dijeljenjem mogu razmnožiti.

macuhe2.jpg  macuhe3.jpg

macuhe4.jpg  macuhe5.jpg

macuhe6.jpg  macuhe7.jpg

macuhe8.jpg  macuhe9.jpg

Pripremi za ispis