Štetnost tripsa na ukrasnim živicama

Na području Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije zabilježene su značajne štete od tripsa na ukrasnim živicama, ponajviše na vrsti Ligustrum sp. koja je najzastupljenija u živicama kontinentalne Hrvatske.

Odrasli oblik tripsa maleni je kukac (0,9 do 2 mm), mekana i izduženog tijela s dva para resastih krila. Boja tijela varira, ovisno o vrsti, od svijetle žuto-smeđe do crne. Na ukrasnom bilju i povrću najzastupljenije vrste tripsa su: Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci, Thrips fuscipennis, Heliothrips haemorrhoidalis i dr.

Posljednjih godina bilježimo sve veću štetnost tripsa, ne samo u proizvodnji povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima, već i na brojnim biljnim vrstama u proizvodnji na otvorenom.

 

slika_1_.jpg

Slika 1: Posljedica napada tripsa na ukrasnoj živici (snimila S.Slovic) 

Razlog tome su povoljne klimatske prilike koje pogoduju porastu populacije ovih štetnika. Tripsi su izraziti polifagi kojima za razvoj pogoduju visoke temperature zraka. U povoljnim klimatskim uvjetima godišnje mogu imati do 15 generacija. Tijekom 2012. godine prvu masovniju pojavu tripsa bilježimo početkom svibnja, kada su u razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja zabilježene maksime temperature zraka u vrijednostima do 30°C, a izrazito visoke temperature zraka u drugoj polovici lipnja pogoduju daljnjem porastu populacije tripsa na raznom bilju pa tako i na ukrasnim živicama.  

Štete na živici izazivaju ličinke i odrasli oblici sisanjem biljnih sokova na listovima, što se vidi kao brojne sitne bjeličasto-srebrnaste točkice koje se spajaju i dok zahvate cijelu površinu lista on otpada, tako da su dijelovi pojedinih živica gotovo bez lišća.

 

slika_2_.jpg

Slika 2: štete od tripsa na listu ukrasne živice (snimila S.Slovic)

 

slika_3a_.jpg

Slika 3: Thrips spp. listu živice (snimila J.Berić)

Za suzbijanje tripsa na ukrasnom bilju dopuštenje imaju pripravci na bazi abamectina: Vertimec 018 EC i Kraft.  

 

 

 

Pripremi za ispis