Uputa tržnim proizvođačima uljnih tikvi 25.05.2012.

Zadnjih se godina u našoj zemlji sve više širi uzgoj posebne forme obične tikve (Cucurbita pepo) koju zovemo uljna tikva, a uzgaja se zbog sjemena bogatog uljem. Uljna tikva spada u tzv. "male kulture" (male u smislu površina na kojima se uzgajaju u našoj zemlji), pa sve do sredine 2011. godine nismo imali registriranih sredstva za zaštitu bilja radi suzbijanja neželjenih organizama u uljnim tikvama. Među gljivičnim bolestima najčešće su na uljnim tikvama pepelnica (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea), plamenjača (Pseudoperonospora cubensis), fuzarijsko venuće biljaka (Fusarium oxysporum), antraknoza (Glomerella lagenarium) i neke virusne bolesti koje prenose lisne uši (Aphidae)! U Međimurju se gotovo svake godine u drugom dijelu vegetacije uljnih tikvi jače razvija pepelnica. Prepoznaje se po pepeljasto-bijeloj prevlaci na gornjoj strani lišća, a jače napadnuto tkivo prijevremeno požuti i suši se. Dominantna je stoga jer meteorološki uvjeti tijekom toplih i sparnih ljetnih dana jako pogoduju razvoju pepelnice (uz optimalne temperature između 20° i 27°C, te prosječnu vlažnost zraka barem 50 %). Naprotiv, plamenjača tikvenjača se razvija kada u usjevu bilježimo veći broj vlažnih sati, jer je zadržavanje vlage pri optimalnim dnevnim temperaturama 20° do 25°C, uz tople ali vrlo vlažne noći (15° do 20° vlaga zraka barem 6 sati 100 %), neophodno za pojavu prvih simptoma i jači naknadni razvoj bolesti. Plamenjača se prepoznaje na najmlađem lišću gdje se s gornje strane između lisnih žila pojavljuju žute pjege koje naknadno odumiru. Neka istraživanja potvrđuju da samo jedna primjena fungicida neposredno prije nego vriježe "zatvaraju" šire razmake između redova povećava prinos koštica u mjeri da pokriva troškove aplikacije i donosi određeni višak vrijednosti, ali većina proizvođača ne suzbija ove spomenute bolesti uljnih tikvi.

Od druge polovice 2011. godine za suzbijanje neželjenih bolesti i lisnih uši na tikvama imamo na raspolaganju kemijske pripravke navedene u Tablici 1.

 Zajedno s fungicidima mogu se koristiti i folijarna hranjiva s mikro-hranjivima za bolju oplodnju i kvalitetnije sjemenke.

Tablica 1. Kemijska sredstva za zaštitu uljnih tikvi od štetnih organizama – bolesti i štetnika (temeljem "Naputka za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole pri proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene"):
Pripravak
Štetni organizam
Primjena
Karenca
Fungicidi
Quadris SC
plamenjača, pepelnica
0,75-1,0 lit./ha
K = 3 dana
Topas 100 EC
pepelnica
0,25 lit./ha
K = 21 dan
Equation PRO WG
plamenjača
0,5 kg/ha
K = 10 dana
Crystal KS
pepelnica
0,02-0,025 %
K = 3 dana
Ranman SC*
plamenjača
0,2 lit./ha
K = 3 dana
Insekticidi
Actara WG
lisne uši
0,15-0,2 kg/ha
K = 3 dana
Teppeki 500 WG
lisne uši
0,1 kg/ha
K = 3 dana
*dodati Ranman Activator (0,15 lit./ha)

Na većini međimurskih mjernih lokaliteta od 3. do 24. svibnja 2012. godine je izmjereno od 110 do 130 mm kiše, što je dvostruko više od očekivanog mnogogodišnjem mjesečnog prosjeka oborina. Uz kišu u protekla 2 dana na nekim lokalitetima središnjeg dijela Županije je zabilježena tuča. U narednom razdoblju, sa zatopljenjem od sredine idućeg tjedna, očekujemo vrlo brzi rast i razvoj vriježa uljnih tikvi. Stoga proizvođačima savjetujemo neposredno prije "zatvaranja" redova obaviti preventivnu zaštitu uljnih tikvi od gljivičnih bolesti nekim od pripravaka iz Tablice 1.! Usjevi oštećeni od tuče jače su osjetljivi na moguću zarazu plamenjačom.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
Pripremi za ispis