Obavijest proizvođačima jezgričavog voća 15.05.2012.

Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije preko vikenda je palo 10-20 mm kiše ovisno o lokalitetu te je u nedjelju (13.05.)zabilježena infekcija uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis). Kako je od zadnje preporuke za zaštitu nasada jabuka i krušaka prošlo sedam danapotrebno je zbog intenzivnog porasta u nasadima jabuka i krušaka izvršiti kurativnu zaštitu protiv uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis) jednim od sljedećih pripravaka: Score 250 EC,  Punch 10 EW ili Indar 5EW uz dodatak jednim od površinskih pripravaka: Dithane M-45, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG ili dr.

U nasadima gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha ) potrebno je mehanički odstraniti zaražene izboje, iznijeti iz voćnjaka i spaliti, te za zaštitu primijeniti neki od pripravaka na bazi sumpora ili koristiti strobilurinske pripravke kao što su Stroby WG ili Zato koji ujedno djeluju i protiv uzročnika čađave krastavosti i pepelnice.

Napomena:

Prema Zakonu o otpadu (178/04,111/06, 107/07, 60/08, 87/09) te Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja (NN:70/ 05) i pripadajućim pod zakonskim aktima potrebno je:

  • Sredstva za zaštitu bilja  primijeniti prema uputi proizvođača.
  • Voditi evidenciju o uporabi sredstava na otvorenom te u zatvorenom i zaštićenom prostoru.
  •  Nakon uporabe sredstva, prazna ambalaža se mora zbrinuti u skladu s uputom na etiketi.

 

Božena Dežđek, dipl.ing.agr.
e-mail:Bozena.Dezdek@komora.hr

Pripremi za ispis