Ogledno gospodarstvo Boić

Voćnjaci su posađeni  na slabo bujnoj podlozi M-9 na razmaku od 3,3m x 0,9m. Na svakom čelnom stupu prikazan je naziv sorte koja se u tom redu nalazi, te je uspostavljen i sustav za navodnjavanje. Sortiment jse sastoji od Idareda, Golden deliciousa, Jonagolda, Granny smith-a i Cripps pink (Pink lady). Voda se vuče iz njihove akumulacije kapaciteta 4.500 m3  koja je lijepo uređena i kao jezero za turiste.  Zaštita se provodi prema integriranim načelima što je također u skladu sa EU standardima. Svaki voćnjak ima svoju „osobnu kartu“ u obliku table sa detaljnim podacima o voćnjaku.

Boic3.jpg

Osim proizvodnje jabuke, gospodarstvo se bavi i preradom jabuke koja završava kao prirodni sok pod nazivom Vita juice koji pakiraju u vlastitoj liniji za proizvodnju soka, te kao čips od jabuke pod nazivom Vitagric koji proizvode u vlastitoj sušari kapaciteta 1500 kg svježe jabuke za 1 dan i pakirnicu za čips. Obitelj posjeduje i klasirku za jabuke kapaciteta 1000 do 1200 kg na sat.

Boic.jpg

Gospodarstvo koristi i obnovljive izvore energije pa tako sva energija koja je potrebna za sušenje jabuke za čips i toplina koja je potrebna za zagrijavanje prostorija dobiva se iz peći koje koriste pelet ili iver kao gorivo.

Sokovi i čips prodaju se u manjim trgovinama prvenstveno u Zagrebu, Istri, na Krku, Splitu, gdje su potrošači prepoznali kvalitetu ovih proizvoda te njihovu pravu vrijednost.

Obitelj Bojić obavila je i sve pripremne radnje za certifikat Global-gap bez kojeg poljoprivrednici neće moći prodavati velikim trgovačkim lancima. Certifikat podrazumijeva niz postupaka i mjera kako bi se utvrdila sljedivost u svakom segmentu proizvodnje.

Vedri i ugodni domaćini spremno su odgovarali na sva naša pitanja te su nas upozoravali i na probleme na koje su nailazili ako bi se počeli baviti ovakvom proizvodnjom. Moramo naglasiti da bi voćari trebali pogledati ovakvo jedno gospodarstvo kako bi mogli razmisliti o drugim rješenjima za plasman svoje jabuke.

Goran Josipović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis