Uputa vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka u Međimurju 04.04.2012.

Ove je godine u drugoj polovici mjeseca ožujka zabilježeno iznadprosječno toplo razdoblje, odnosno u danima od 16. do 31. ožujka o.g. u okolici Čakovca su naviše dnevne temperature stalno bile u rasponu od +15,5°C do +23,1°C.

U višegodišnjim je mjerenjima za razdoblje od 1981. do 1995. godine prosječna mjesečna temperatura zraka u ožujku u okolici Čakovca +5,6°C, a ove godine je iznosila čak +8,5°C, što znači da je ovogodišnji mjesec ožujak bio topliji za +2,9°C od očekivanja! U takvim smo uvjetima već 20. ožujka o.g. zabilježili početak cvatnje marelica, a 8 dana nakon toga su u okolici Čakovca procvale ranije sorte trešanja i neke sorte šljiva (npr. stanley), a zadnjeg dana mjeseca ožujka započelo je otvaranje prvih cvjetova jabuka sorte idared (čitaj ajdared) na nekim lokalitetima u Gornjem Međimurju.

Nažalost, već prvog dana mjeseca travnja zapuhao je sjeverni vjetar brzine veće od 30 km/h pa se tijekom vedre noći 1./2. travnja o.g. temperatura već oko ponoći spustila ispod 0°C, a u jutarnjim je satima na svim lokalitetima središnjeg i donjeg dijela Međimurja iznosila od -4,2° do -6,3°C! Takve su temperature pogubne za voćne vrste u cvatnji, odnosno neposredno prije ili nakon cvatnje! Na većini lokaliteta u središnjem i donjem dijelu Međimurja je zabilježeno prosječno smrzavanje cvjetnih organa dominantne sorte jabuka idared (čitaj ajdared) od 40 do gotovo 100 %, a ostale su sorte jabuka manje oštećene.

Meteorolozi u narednih 5 dana najavljuju moguće oborine, a naročito 6. i 7. travnja o.g., kada su mogući uvjeti za prve primarne zaraze uzročnikom krastavosti jabuka i krušaka. Stoga vlasnicima plantažnih nasada prije najavljenih oborina preporučujemo obaviti preventivnu zaštitu nasada jabuka i krušaka jednim od površinskih organskih fungicida navedenih u Tablici 1.

Kako dana 8. travnja o.g. meteorolozi ponovno najavljuju pad jutarnjih temperatura na vrijednosti blizu točke smrzavanja, u voćnim nasadima jabuka i krušaka preporučujemo fungicidima dodavati sredstva na osnovi huminskih i amino-kiselina, te vitamina i morskih algi koja povećavaju otpornost biljaka na stresne uvjete.

 

Tablica 1. Izbor pripravaka (fungicida) za zaštitu jabuka i krušaka od uzročnika krastavosti od početka i tijekom pune cvatnje:

Kemijska skupina
Djelatna tvar
Pripravak
Primjena (%)
površinski pripravci
mankozeb
Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP,Crittox MZ, Caiman WP, Mankonor, Cadillac 80 WP, Mankokal WP
0,25 %
ditianon
Delan 700 WDG
Delan 500 SC
Delan SC 750
0,05-0,075 %, 0,075-0,1 %,
0,05 %
anilino-pirimidini
ciprodinil
Chorus 75 WG
0,02-0,03 %
strobilurini
krezokism-metil
Stroby DF
0,02 %
trifloksistrobin
Zato 50 WG
0,015 %
kombinirani
pirimetanil & flukvinkonazol
Clarinet SC
0,1-0,15 %
ditianon & piraklostrobin
Tercel WG
0,2-0,25 %
inhibitori biosinteze ergosterola
difenkonazol
Score 250 EC, Cros, Difcor, Scissor EC
0,013-0,015 %
fenbukonazol
Indar EW
0,06 %
flusilazol
Punch 10 EW
0,024 %

Cvatnja jabuka i krušaka je najosjetljiviji razvojni stadij na moguće primarne zaraze uzročnikom krastavosti, a tada ne preporučujemo koristiti djelatne tvari koje negativno utječu na klijavost polena ili su potencijalno opasnije za oprašivače (pčele medarice). Prednost pri izboru fungicida za suzbijanje uzročnika krastavosti tijekom cvatnje jabuka i krušaka dajemo u popisu Tablice 1. Broj i razmak tretiranja u cvatnji određuje količina i raspored oborina. Nakon svakih 20-40 mm oborina planirati i ponoviti zaštitu od najopasnije bolesti – uzročnika krastavosti.

Već od početka travnja o.g. zabilježili smo početni razvoj pepelnice (Podosphaera leucotricha) jabuka iz zaraženih pupova, naročito na osjetljivim sortama idared i jonagold. U samoj cvatnji jabuka djelatne tvari iz skupine strobilurina i inhibitora biosinteze ergosterola, odnosno kombinirani pripravci (vidi Tablicu 1.) su djelotvorne protiv pepelnice u nasadima i sortama gdje je potrebno suzbijati ovu bolest! Suzbijanje pepelnice u nasadima krušaka nije potrebno.

 U nasadima i sortama gdje se proteklih godina pojavljivala jača populacija crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) u narednom razdoblju pratiti pojavu prvih jedinki iz odloženih zimskih jaja. Prve smo jedinke na lišću uočili krajem proteklog tjedna. Traktorskim raspršivačima bez dopunske opreme do kraja cvatnje jabuka utrošiti približno 400-450 litara škropiva/ha u nasadima jabuka rodnog volumena na slabo bujnog vegetativnoj podlozi M9.

Mjere zaštite obavljati samo u doba dana kada u cvatnji voćaka ne lete pčele.

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
e-mail:milorad.subic@komora.hr

 

Pripremi za ispis