Uzorci tla uzeti s lakoćom

Uzorci tla uzeti s lakoćom

Čovjek se užurbano kreće preko polja, zastaje svakih nekoliko metara, kratko nagazi tlo i ide dalje. Što on to radi? Odgovor je jednostavan: to Andreas Bertsch hoda sa sondom za uzimanje uzoraka tla. Ali kako je tako brz? Odgovor je: inovator Bertsch svoju je ideju proveo u djelo. Izradio je sondu za uzimanje uzoraka tla.

Umjesto uobičajene sonde za uzimanje uzoraka tla, gdje se nakon svakog uboda uzorak mora vaditi, on vadi tlo u obliku cilindričnih peleta. Tako uzeti uzorci automatski se prikupljaju u sabirnoj posudi. Osnova sonde načinjena je od cijevi promjera ½ cola (hrvatska mjera palac), duljine 20 cm. Prema potrebi, cijev može biti i duža, ovisno o tome s koje dubine želimo uzimati uzorke. Uzorci se sakupljaju u četvrtastu posudu. Cijev je prema gore produžena i završava se ručkom koja je postavljena pod kutom od 90°. Na ručki je Bertsch zavario malu ušicu na koju se može objesiti šipka, koja služi čišćenju i uklanjanju ostataka tla.

topagrar1.jpg

Slika 1. Postaviti, zabosti i dalje do slijedećeg mjesta.
Sonda omogućuje brz rad.
 
Tajna uzimanja uzoraka tla leži u samom vrhu sonde, cijevi promjera ½ cola, gdje je Bertsch zavario oko 2 cm dugu cijev promjera 15 mm, čime je suzio vrh sonde. Kratka cijev preuzima tlo pri ubodu. Druga, šira cijev, služi transportu uzorka tla, pri čemu nije potrebno čišćenje cijevi jer ne dolazi do lijepljenja.

topagrar2.jpg

Slika 2. Vrh: Suženi dio cijevi istiskuje uzeti uzorak tla, potiskuje ga u
širu cijev sve do sabirne posude.

topagrag3.jpg

Slika 3. Inovator: Andreas Bertsch (na slici sa sinom Gabrijelom) posjeduje mješovito gospodarstvo
s 250 rasplodnih krmača i 185 ha oranica i pašnjaka u Kraichgauu.

Čimbenici koji olakšavaju rad sonde:

          Gornja je ručka postavljena pod pravim kutom u odnosu na površinu nagaznoga sloja. Dakle, T-ručka ne gura se nogom.

          Cijev je postavljena u kut sabirne posude. U isti je kut postavljena ručka za stopalo, ali i otvor za uzimanje uzoraka. Tako se koristi snaga neophodna pri ubodu sonde u tlo jer najveća snaga treba biti na samom vrhu.

          Četverokutna posuda lako se prazni.

topagrar4.jpg

Slika 4. Pelete uzete s različitih mjesta sakupljaju se u sabirnoj posudi i predstavljaju reprezentativni uzorak.

Uzimanje uzoraka odvija se ovako:

Vrh sonde postavi se na mjesto za uzimanje uzorka tla i nagazi. Donji vrh izrezuje tlo u obliku cilindra. Pri uzimanju sljedećeg uzorka, prethodni uzorak ulazi u cijev. Pri vađenju sonde iz tla uzorak ostaje u cijevi. Suženje na vrhu sonde sprečava ispadanje uzetog uzorka. Pri sljedećem ubodu tlo cilindričnog oblika odlaže se u sabirnoj posudi. Nakon 15 do 17 uboda sabirna je posuda puna, a uzorak dostatan za analizu u laboratoriju. Tada se uz pomoć šipke vadi posljednje uzeti uzorak tla.

„Radim oko 150 uzoraka na dan i od toga svaki s 15 uboda,“ naglasio je Bertsch. S klasičnom sondom za uzimanje uzoraka tla to nije moguće. Pražnjenje sonde nakon svakog uboda zahtjeva mnogo vremena. U susjedstvu gospodina Bertscha sve je više ljudi koji slijede njegovu ideju. „Svakom učeniku pomažem u izradi sonde za uzimanje uzoraka tla. To je brz i lijep radionički projekt,“ kaže Bertsch.

 
Ocjenjivački sud:
Georg Budde, poljoprivrednik
Dr. Norbert Uppenkamp, Poljoprivredna komora NRW
Frank Berning, Top agrar
Guido Höner, Top agrar
Jan-Martin Küper, Top agrar
Ocjena žirija
Sonda za uzimanje uzoraka tla Andreasa Bertscha jednostavna je i vrlo efikasna inovacija koja olakšava vađenje uzoraka tla i pridonosi uštedi vremena. Sondu je moguće izraditi za vrlo kratko vrijeme i primijeniti je na mnogim gospodarstvima.
 
Prijevod iz časopisa „Top agrar“, veljača 2012.
Tekst prevela i priredila: mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr.
načelnica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu
Hrvatska poljoprivredna komora
Javna poljoprivredna savjetodavna služba