Ovčari i kozari Karlovačke županije

Za predsjednika Udruge izabran je Zlatko Mavrović, a za tajnicu stručna savjetnica za stočarstvo Javne poljoprivredne savjetodavne službe Karlovačke županije Bernarda Kasunić. U Upravni odbor, uz predsjednika Udruge, ušli su Ljubica Andrić, Darija Sertić, Nedeljko Aščić i Franjo Požega. U Nadzorni odbor jednoglasno su izabrani Josip Vuković, Nikola Flanjak i Ivo Turalija.

U prvom dijelu sastanka ovčari i kozari poslušali su novosti vezane za višestruku sukladnost, od kolege Nikole Gržana, a u nastavku je slijedilo predavanje o Izmjenama u potporama u poljoprivredi i Registraciji primarnih proizvođačima hrane za životinje, savjetnice Bernarda Kasunić. Kako smo tijekom siječnja i veljače diljem Karlovačke županije držali niz predavanja o potporama, a novi Pravilnik o provedbi izravnih plaćanja i pojedinih mjera ruralnog razvoja za 2012. godinu (NN 25/2012) objavljen krajem veljače za ovčare sadržava puno novosti na koje se treba naviknuti, naši ovčari postavili su nam niz pitanja.

Karlovačka županija geografskim je položajem jako pogodna za uzgoj ovaca i koza, no tradicija konzumiranja janjetine daleko više je na strani ovčara pa je uzgoj koza sporedan. Krš dobrog dijela županije i brdoviti krajevi, čija strmina otežava korištenje mehanizacije, jednostavno jako „vole“ ovcu koja na najjeftiniji način održava ljepotu livada i pašnjaka. Sa druge strane, u županiji postoje i ravni tereni gdje se može proizvesti voluminozna i koncentrirana krma za zimski period.

Karlovačka županija već treću godinu za redom podupire proizvođače ovčjeg mlijeka na način da sredstva isplaćuje na račun Udruge ovčara i kozara. U 2011. četiri ovčara predavala su ovčje mlijeko mljekarama. Djelatnici tvrtke Kristan nautika s Krka prisustvovali su sastanku Udruge, te su ovčari imali priliku doznati detalje otkupa vune. Tijekom svibnja bit će zaposlena jedna osoba koja će obilaziti uzgajivače ovaca, a otkupljivat će se bijela vuna za 1,50 kn za kg predane vune, no tvrtka se obavezala prikupiti i obojenu vunu i ekološki ju zbrinuti. Ekološki problem vune  prepoznala je Karlovačka županija koja planira pomoći ovčare sa 1 kn po kg predane vune.

Područni odjel HPK Karlovačke županije
Bernarda Kasunić, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica za stočarstvo