Obavijest poljoprivrednicima 15.03.2012.

Odlaskom snijega i zatopljenjem na terenu je zamijećena značajna prisutnost poljskih glodavaca (miševi, voluharice). Stoga savjetujemo poljoprivrednike da obiđu svoje poljoprivredne površine jer velike štete glodavci mogu napraviti u voćnjacima u kojima se tlo ne obrađuje i mladim voćnjacima, na ratarskim ozimim usjevima te lucerištima.
Potrebno je prvi dan obići površine i zatrpati zemljom ili nogom zgaziti sve rupe na koje se naiđe. Sljedeći dan se ponovno pregleda površina i ukoliko se utvrdi više od 20 novo otvorenih rupa po 1 aru (100 m²) potrebno je provesti mjere zaštite.
U sve aktivne otvore potrebno je staviti zatrovane mamke – rodenticide i zatrpati ih zemljom. Mamke je moguće stavljati u šuplje opeke, komade cijevi, ispod letvarica, plastične kanistre i sl. tako da ostale životinje s njima ne mogu doći u kontakt.
Za suzbijanje mogu se koristiti sljedeći pripravci: Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pellete, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks, Rodexion pelete, Suradiolon zrna, Ratimor pelete, Ratimor žitni mamac, Terminator žitni mamac.
Akciju suzbijanja potrebno je ponoviti u roku 10-14 dana, te u nju uključiti što veći broj poljoprivrednika i poljoprivrednih površina jer su glodavci vrlo pokretljivi i brzo prelaze s parcele na parcelu.
Nije dozvoljeno rasipavanje mamaka bez kontrole, te zbog svoje otrovnosti ne smiju biti dostupna djeci, domaćim životinjama i divljači.
Sve vrste mamaka primijenite prema uputi koja se dobije prilikom kupnje pripravka.
 
 
 
Martina Orešković, dipl. inž. agr.
E-mail: Martina.Oreskovic@komora.hr
Pripremi za ispis