Europska unija i SAD sklopile sporazum o povijesnom novom partnerstvu u organskoj trgovini

Službene su dokumente, sastavljene radi tog partnerstva, 15. veljače 2012. u Nürnbergu potpisali Dacian Cioloş, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvitak, Kathleen Merrigan, zamjenica američkog ministra poljoprivrede te veleposlanik Isi Siddiqui, američki trgovinski predstavnik i glavni pregovarač za poljoprivredu. Potpisivanje je obavljeno na svjetskom organskom sajmu Biofachu, najvećem svjetskom sajmu ekološke poljoprivrede i organskih proizvoda.

„Ovaj sporazum ima dvostruku dodatnu korist. S jedne strane organski će poljoprivrednici i proizvođači hrane imati lakši pristup američkom i europskom tržištu, uz manje birokracije i uz manje troškove, i tako jačati konkurentnost tog sektora. Sporazumom se, nadalje, povećava transparentnost organskih standarda te raste povjerenje potrošača i prihvaćanje naše organske hrane i proizvoda,“ rekao je povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Dacian Cioloş. „Ovo je partnerstvo važan korak kojim se europsko-američki poljoprivredni trgovinski odnosi dižu na novu razinu suradnje.”

„Ovo partnerstvo povezuje organske poljoprivrednike i tvrtke s obiju strana Atlantika, sa širokim rasponom novih tržišnih prilika,“ rekla je zamjenica američkog ministra poljoprivrede Kathleen Merrigan. „To je pobjeda za američko gospodarstvo i za strategiju predsjednika Obame o radnim mjestima. Ovim će se partnerstvom otvoriti nova tržišta za američke poljoprivrednike i stočare, stvorit će se veće mogućnosti za male poduzetnike te otvoriti dobra radna mjesta za Amerikance koji pakiraju, isporučuju i oglašavaju organske proizvode“.

„Ovo je velik korak u jačanju naših bilateralnih trgovinskih odnosa,“ dodao je veleposlanik Isi Siddiqui. „Uvjeren sam da će ovaj dogovor olakšati i potaknuti poljoprivrednu trgovinu između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država i da će otvoriti više radnih mjesta u tom sektoru važnom i za Ameriku i za Europu.“

Prije su uzgajivači i tvrtke s obje strane Atlantika, koji su htjeli trgovati proizvodima, morali nabavljati posebne certifikate za oba standarda, što je značilo dvostruke naknade, inspekcije i formulare. Ovo partnerstvo znatno uklanja prepreke, posebno za male i srednje organske proizvođače. Svi proizvodi koji zadovoljavaju uvjete partnerstva mogu se pustiti na tržište i označiti kao certificirani organski proizvod, bilo meso, žitarice ili vino.
 
Uoči ove povijesne objave obje su strane provele temeljitu reviziju u svojim zemljama vodeći računa o tome da propisi njihovih programa, mjere kontrole kvalitete, zahtjevi za certificiranje te etiketiranja u praksi budu sukladni.

Unatoč malim razlikama između organskih standarda SAD-a i Europske unije, svaka je strana pojedinačno utvrdila da su njihovi programi istovjetni, osim zabrane o uporabi antibiotika. Organski propisi USDA zabranjuju uporabu antibiotika osim u slučaju kontrole invazivne bakterijske infekcije (bakterijska palež) u organskim voćnjacima jabuke i kruške. Organski propisi Europske unije dopuštaju antibiotike samo za liječenje zaraženih životinja. Za sve proizvode kojima se trguje u sklopu ovog partnerstva, agenti za certifikaciju moraju potvrditi da antibiotici nisu korišteni iz ijednog od ta dva razloga.

Svi proizvodi kojima se trguje u sklopu partnerstva moraju biti isporučeni s organskim izvoznim certifikatom. Taj će dokument pokazati mjesto proizvodnje, utvrditi organizaciju koja je certificirana organski proizvod, utvrditi da nisu korištene zabranjene tvari i metode, potvrditi da su uvjeti partnerstva ispunjeni i dopustiti da se proizvodi u prometu prate.

Obje se strane obavezuju da će osigurati da svi organski proizvodi u prometu zadovoljavaju uvjete partnerstva, zadržavajući svoj organski integritet od farme do tržišta. Opća uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije i Nacionalni organski program američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA, U.S. Department of Agriculture) – kojim se nadziru svi američki organski proizvodi – imat će ključnu nadzornu ulogu.

Sjedinjene Države i Europska unija i dalje će održavati redovne razgovore i povremeno pregledavati programe jedni drugih vodeći računa o tome da se uvjeti partnerstva poštuju. EU i SAD počet će raditi i na nizu inicijativa o suradnji za promicanje organske proizvodnje i otvaranje važnih tema, kao što su dobrobit životinja i druga pitanja. Oba će programa trajno dijeliti tehničke podatke radi dodatnog poboljšanja integriteta organskih usjeva i sustava stočarske proizvodnje.

Trenutno ovaj sporazum pokriva samo proizvode koji se izvoze SAD-a i Europske unije te koji su u njima certificirani.

Izvor: Europska komisija

 

 

 

 

Pripremi za ispis