Sajam mandarina u Opuzenu

Ove godine bilo je deset izložbeno-prodajnih štandova, na kojima su se centralne i područne škole i vrtići prezentirali svojim kreativno maštovitim proizvodima. Bilo je tu zaista svega: palačinki, kolača, marmelade od mandarina, sokova od mandarina, arancina, ušećerenih badema, broševa, nakita, kućica, svijećnjaka, vaza, košara, pletara, slika na svili, maski… Opuzenski meštri od kužine, tzv. Družba Pivčeva kala, kuhali su svoju mišanciju s njokima i toćem od mandarina. Pobjednici ovogodišnje Brudetijade pripremali su svoj nadaleko poznati brujet od jegulje i cipala. Cijela pjaca odisala je opojnim mirisima gastronomskih specijaliteta.

Voditelj Dado cijelom je događaju pridao zaista svečarsku notu i ozračje posebnog doživljaja. KUD iz Metkovića manifestaciju je uveličao svojim prekrasnim scenskim nastupom plesovima s Neretve. Nastupale su klape Opuzen, Ploče i Klapa sv. Nikole iz Metkovića sa svojim programom. Opuzenski vrtićani kao domaćini nastupali su s literarnom, slikarskom, ritmičkom i zbornom sekcijom. Tamburice braće Čelić dale su poseban ugođaj cijelom događaju.
U 12 sati u Vijećnici na Trgu kralja Tomislava u Opuzenu održan je stručni skup na temu mandarina.

Predavači su bili:

·   Dr. sc. Marijo Bjeliš HCPHS: Mediteranska voćna muha – fitosanitarni problemi u proizvodnji i izvozu

·   Dipl. ing. agr. Ivana Tomac Talajić, JPSS HPK: Integrirana proizvodnja agruma.

·   Dipl. ing. agr. Ivo Batinović, JPSS HPK: Rezidba agruma

·   Mr. sc. Danko Tolić, Syngenta: Štitaste uši – problem u proizvodnji agruma

·   Dipl. ing. agr. Ljiljana Mustapić, JPSS HPK: Mikrobiološki antistresni pripravci u proizvodnji mandarina

·   Dr. sc. Ante Biško, HCPHS: Pozebline agruma u neretvanskom kraju u 2010./2011. godini

Na stručnom skupu okupilo se 40-ak kolega, predstavnika otkupnih tvrtki i proizvođača, teme su slušali s iznimnom pozornošću i postavljali pitanja iz svojeg interesnog područja.

Nakon kratke rasprave sudionici skupa razišli su se, neki da se malo odmore i urede za predstojeću mandarinsku zabavu, a neki svojim domovima.U 19 h u sportskoj dvorani koja je za tu prigodu posve promijenila izgled i namjenu, zahvaljujući udruzi Mandarina, gosp. Pavi Jerkoviću i osoblju restorana Villa Neretva, počela je tradicionalna mandarinska zabava. U ugodnom ambijentu za dobro raspoloženje i zabavu uzvanika (više od 600) do ranih jutarnjih sati pobrinuli su se sastav Fantastico i slavonski tamburaši.
Ovogodišnja županijska manifestacija „Dani mandarina u dolini Neretve“ po svemu je uspjela. Nadamo se da je to tek početak i uvod u priču o mandarinama za sljedeću i daljnje nam godine.Manifestacija Dani mandarina u dolini Neretve odrazila je duh zajedništva u promidžbi neretvanske mandarine kao marke. 

Područni odjel HPK Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić, dipl.ing.agr.
stručna savjetnica za integriranu i ekološku poljoprivredu