Dani sira u gradu sira

 „5. Dane sira u gradu sira“ otvorio je ministar turizma Damir Bajs tradicionalnim rezanjem sira na trgu sira. Ove godine, umjesto stručnog ocjenjivanja od strane Agronomskog fakulteta, grad Bjelovar, u suradnji s radnom grupom za sirarstvo savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore, organizirao je javni ocjenjivački sud koji su sačinjavali laici, potrošači. To nije prvi put da savjetnici za sirarstvo organiziraju takvo ocjenjivanje sireva. Kod takvog ocjenjivanja savjetnici za sirarstvo upućuju sve suce u to kako sir treba izgledati, kakve treba biti veličine, boje, mirisa i prije svega okusa.

Ocjenjivački je sud bio vrlo strog i ne baš darežljiv u bodovima, tako da ove godine imamo manje medalja nego prethodnih. No jedno je sigurno: najbolje sireve i najbolje sir-majstore su prepoznali i znalci i laici. Svi su sirevi bili šifrirani i poredani od blagih do dimljenih i začinjenih. Jedna od misli koje mi se vrzmaju glavom nakon ocjenjivanja: nagrade su pobrali sirevi napravljeni sa mnogo znanja, strpljivosti i prije svega ljubavi prema sirarstvu.

Zbog ocjenjivanja od strane laika, koji možda i nisu siroljupci i gurmani, ocjenjivanje je trajalo znatno duže od uobičajenog, pa se mogao dati samo jedan sir na ocjenu. Voditeljica radne grupe za sirarstvo Višnja Magdić zaista se potrudila pojasniti što je bitno i karakteristično za svaki sir, na što valja obratiti pozornost pri ocjenjivanju. Bilo je tu nekih simpatičnih trenutaka kad su potrošači inzistirali na tome da oni ne vole takve sireve i slično. To se pokazalo kod sira trapista koji ima posebnu aromu kao i npr. ementaler. Ali kod naših domaćih sireva svi su se složili kad je „Meisterwerk“ bio u pitanju. Posebno zahvaljujem radnoj grupi za sirarstvo: kolegama Dariju Zagorcu, Emiliji Frižon i voditeljici radne grupe za sirarstvo i ocjenjivačkog suda na 5. Danima sira, Višnji Magdić na vrhunski profesionalno odrađenom poslu.

Kvaliteta sireva nije došla sama po sebi, nego je odraz dugogodišnjeg rada putem seminara, radionica, tečajeva. Od 24 ocijenjena sira bilo je 5 zlatnih, 5 srebrnih i 4 brončane medalje. Prvu nagradu dobila je Mihaela Mišir iz Velikog Trojstva pored Bjelovara za kozji kuhani sir u bučinom ulju, drugu Ljubica Šajnić iz Lonjskog polja za perveli kravlji dimljeni sir, a treću Josip Đurković iz Marijančaca, Osječka županija, za kuhani kozji sir. Naš je zadatak ubuduće podići kvalitetu sireva i ostalih proizvođača. Na prvim danima sira bilo je 17 izlagača, nekih je godina bilo 60-ak, ove su godine bila trideset četiri izlagača. Poseban je gost bio sir majstor, pater Tomislav Topić iz Samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci. Ovim putem zahvaljujem gradu Bjelovaru na sjajnom sajmu koji već peti put organizira za sve siroljupce i siroznance i one koji to žele postati.

Područni odjel HPK-a Bjelovarskobilogorske županije
Darija Marković, dip. ing. agr.
viša stručna savjetnica z astočarstvo

Pripremi za ispis