Ribarskoj zadruzi Omega 3 odobrena znatna potpora iz programa IPARD

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-style-parent:""; font-size:11.0pt;"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-"Times New Roman"; mso-bidi-"Times New Roman";}

 Ukupni ulov zadruge u 2010. godini iznosio je oko 9000 tona uglavnom sitne plave ribe (srdele, inćuna i dr.), a kapacitet flote procjenjuje se na 12.000 tona ulova.

Kaljski su ribari prije dvije godine utemeljili ribarsku zadrugu „Omega 3“ kako bi se što brže prilagodili Zajedničkoj ribarstvenoj politici i Zajedničkoj organizaciji tržišta u ribarstvu u EU. Ribarska zadruga „Omega 3“ već sad ima respektabilan ulov kojim udovoljava uvjetima za prihvat u organizaciju proizvođača.

Motiv za izgradnju novoga pogona nastavak je prilagođavanja standardima EU jer ostvarenjem projekta postižu okrupnjavanje i poboljšanje ponude svojeg značajnog ulova, što je jedan od preduvjeta za postizanje boljih i stabilnijih cijena na tržištu. Ukupni godišnji preradbeni kapacitet pogona iznositi će oko 4000 tona smrznutih proizvoda. Ostvarenjem tog projekta kaljski će ribari moći parirati europskoj konkurenciji i osigurati održivi opstanak ribara na otoku Ugljanu.

dr. sc. Lav Bavčević
načelnik Odjela za ribarstvo HPK-a