Program 6. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
PROGRAM SAVJETOVANJA
Petak, 4. ožujka 2011.
8.00 Prijam gostiju i sudionika u hotelu ˝Dunav˝, Ilok
10.00 Svečano otvaranje 6. znanstveno-stručnog savjetovanja
hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Pozdravna riječ voditelja programa
Kulturno umjetnički program
Himna Republike Hrvatske
Minuta šutnje svim poginulim braniteljima u obrani Republike Hrvatske i
preminulim voćarima
Pozdravna riječ organizatora
Ž. Banjavčić, dipl. ing., predsjednik HVZ
D. Grivičić, ing., predsjednik HPK
K. Dugalić, dipl.ing., zamjenik predsjednika OOSV-a
Pozdravi gostiju
Dodjela nagrada i priznanja
Otvaranje savjetovanja
P. Čobanković, dipl.ing., ministar MPRRR
PLENARNA IZLAGANJA
Radno predsjedništvo: Višnja Šimunović, F. Ivković, Z. Čmelik
11.00 Andreja Martonja Hitrec: Prednosti udruživanja u uvjetima tržišne
konkurencije
11.30 Božena Barić, Ivana Pajač: Sadašnjost i budućnost integrirane
zaštita voća u Hrvatskoj
12.00 A. Minguzzi: Suvremena tehnologija uzgoja bresaka i nektarina u
Italiji
12.45 A. Poparić: Voćarstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2002.-
2009. i kako dalje
RASPRAVA
ODMOR I DEGUSTACIJA
DVORANA I. (velika dvorana)
Sekcija: POMOLOGIJA-FIZIOLOGIJA-POMOTEHNIKA-AGROTEHNIKA
Moderatori: T. Ćosić, Ljubica Jukić
14.00 Magdalena Markulj, Marija Vuković, Sanda Ištuk, Aleksandra
Musović, K. Brus, K. Dugalić, A. Stanisavljević: Preliminarni rezultati
istraživanja pomoloških osobina sorti trešanja ranog roka dozrijevanja
14.15 I. Miljković: Kasne sorte trešanja
14.30 Senija Tomasović, I. Bogunović, Jelena Gadže, Mira Radunić,
Z.Čmelik: Vrijeme cvatnje i dozrijevanje plodova trešnje različitih
sorata
14.45 Mira Radunić, Smiljana Goreta Ban, Gabriela Vuletin Selak, M.
Poljak, Z. Čmelik: Oprašivači sorte trešnje «Tugarka»
15.00 K. Dugalić, B. Puškar, Zorica Jurković, Marija Viljevac, Vlatka
Jurković, Vesna Tomaš, I. Pejić: Nove selekcije oblačinske višnje
15.15 Sanda Ištuk, Aleksandra Musović, Magdalena Markulj, Marija
Vuković, K. Brus, K. Dugalić, A. Stanisavljević: Preliminarni rezultati
istraživanja pomoloških osobina novih sorti nektarina
15.30 Bernardica Milinović, T. Jelačić, P. Vujević, A. Biško, Z. Čmelik:
Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava četiri sorte marelice
posađenih u Donjoj Zelini – rezultati 2010.
15.45 P. Zadravec, F. Kotar, P. Vujević, Z. Slavica, K. Dugalić, T. Tomšić,
A. Tomšić, Ž. Mardešić, D. Radovanović: Standardizirana integralna
proizvodnja jabuka na primjeru sorte Gala
RASPRAVA
ODMOR I DEGUSTACIJA
Moderatori: P. Vujević, B. Puškar
16.30 Z. Keserović, Biserka Vračević, N. Magazin: Iskustva u hemijskom
proređivanju cvetova i plodova jabuke na Poljoprivrednom fakultetu
u Novom Sadu
16.45 B. Puškar, K. Dugalić, Zorica Jurković, Vesna Tomaš, K. Brus:
Bilanciranje ishrane jabuke
17.00 P. Vujević, T. Jelačić, Bernardica Milinović, D. Čiček, A. Biško:
Rezultati istraživanja sorti i podloga kruške u pokusnom voćnjaku
Donja Zelina – preliminarni rezultati
17.15 B. Duralija, I. Bogunović: Suvremene metode uzgoja breskve
17.30 Snežana Djordjević, Č. Oparnica: Primena biofertilizatora u
proizvodnji breskve
17.45 T. Ćosić, M. Poljak, T. Karažija, Sanja Slunjski, Vesna Jurkić: Biljno
hranidbeni potencijal iločkih tala
18.00 Elizabeta Matahlija: Antistresna mikrobiološka i organska gnojiva u
voćarskoj proizvodnji
18.15 Ž. Mardešić, D. Radovanović, F. Kotar, D. Lučić, Slađana Babić-
Rađenović: Integralni pristup navodnjavanju voćnjaka
18.30 Z. Kljaković Gašpić: Uzgoj trešanja u gustom sklopu
18.45 F. Strikić, Mira Radunić, Tatjana Klepo: Super-intenzivni sustav
uzgoja masline
19.00 Z. Čmelik, K. Dugalić: Predstavljanje knjige prof.dr.sc. I. Miljkovića
˝Trešnja˝
RASPRAVA
DVORANA II. (mala dvorana)
Sekcija: ORGANIZACIJA-EKONOMIKA
Moderatori: Mira Radunić, A. Biško
14.00 Višnja Šimunović: Mogućnosti uzgoja manje poznatih voćnih vrsta
u Hrvatskoj
14.15 Grozdana Grubišić-Popović, Ljiljana Šepak: Pregled voćarske
proizvodnje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
14.30 A. Biško: Investicije u sektoru voćarstva i povrćarstva: prava i
mogućnosti unutar Mjere 101 i Mjere 103 IPARD programa
14.45 Slađana Babić Rađenović, F. Kotar, D. Lučić: Primjer dobre
savjetodavne prakse u voćarstvu
15.00 D. Lučić, F. Kotar, V. Masten, Z. Lovrek, D. Vajgand, F. Farkaš:
Suvremenim informacijskim tehnologijama do učinkovitijeg voćarenja
15.15 F. Kotar, P. Zadravec, J. Gačnik, P. Vujević, K. Dugalić, D. Lučić,
Z. Lovrek, Slađana Babić-Rađenović, Ž. Mardešić, D. Radovanović:
Standardizirano zasnivanje ili projektiranje novih voćnjaka i
postavljanje optimalnih monitoringa suvremene voćarske proizvodnje
15.30 N. Blažon, T. Tomšić, A. Tomšić, Ivana Jurčec, F. Kotar, Z. Slavica,
B. Gavranić: Berba najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu
na primjeru jabuke ili ˝kako želimo biti pobrane!˝
15.45 Z. Lovrek, F. Kotar, D. Lučić: Standardizirana mehanizacija i oprema
za mala, srednja i velika voćarska gospodarstva u suvremenoj
proizvodnji jabuka
16.00 D. Kraljević: Pumpe za navodnjavanje pokretane kinetičkom energijom
vodne mase
RASPRAVA
ODMOR I DEGUSTACIJA
Sekcija: STANDARDIZACIJA – BRENDIRANJE – OSTALO
Moderatori: A. Stanisavljević, B. Duralija
16.30 F. Kotar, P. Zadravec, J. Gačnik, D. Lučić, V. Masten, Slađana
Babić-Rađenović: Standardizacija ljudskih potencijala – kadrova u
voćarstvu na primjeru projekta: ˝Fakultet poslije fakulteta˝
16.45 K. Dugalić: IPA projekt – Jabuka.net2: umrežavanjem, marketingom
i standardizacijom kvalitete prema ekonomskom razvoju
17.00 S. Aljinović: Brendiranje – najkraći put do kupca
17.15 Z. Kljaković Gašpić: Trešnja – Hrvatski izvozni brand
17.30 Mirela Jambreković: GLOBALGAP – Integrirana poljoprivredna
proizvodnja
17.45 K. Jelaković: Evidencija prihoda u voćarskoj proizvodnji
18.00 R. Črep: Psihografska segmentacija potrošača jabuka na
Zagrebačkom tržištu
18.15 I. Šnajder, T. Radonić, B. Duralija: Prikaz uzgoja jabuke na
gospodarstvu Turković u Kutjevu na osnovu arhivske građe
18.30 S. Aljinović, S. Kostić: Kontrola ispravnosti atomizera u zaštiti voća
18.45 Snežana Đorđević, Nada Korać, Đ. Paprić, D. Ivanišević, R.
Čabilovski: Uticaj međuuseva na mikrobiološku aktivnost i hemijska
svojstva zemljišta
RASPRAVA
19.00 PREDSTAVLJANJE TVRTKI
(Burza voća i povrća, Bayer CropScience)
20.30 SVEČANA VEČERA U RESTORANU HOTELA ˝DUNAV˝ ILOK
Subota, 5. ožujka 2011.
DVORANA I. (velika dvorana)
Sekcija: ZAŠTITA – JAGODASTE I MANJE ZASTUPLJENE VOĆNE VRSTE –
PRERADA
Moderatori: Božena Barić, M. Bjeliš
8.30 B. Cvjetković, D. Ivić, T. Miličević: Zaštita višnje od kozičavosti lista
8.45 Ž. Budinšćak, Vesna Tomaš, K. Dugalić: Jabučna staklokrilka u
nasadima jabuke u Baranji
9.00 Darka Hamel: Puževi štetnici voća
9.15 Lada Bičak: Uvjeti višestruke sukladnosti
9.30 Iva Šušić, B. Duralija, K. Kovačić: Stanje i perspektive proizvodnje
zelenih kontejnerskih sadnica jagode
9.45 B. Duralija, Irena Kipke, A. Mešić, T. Miličević: Ekološki prihvatljiva
proizvodnja jagoda na području Grada Zagreba
10.00 T. Jelačić, Bernarda Milinović, P. Vujević, Dunja Halapija Kazija,
A. Biško: Rezultati istraživanja pomoloških karakteristika sedam
sorti ribiza u agro-ekološkim uvjetima Donje Zeline – preliminarni
rezultati 2010.
RASPRAVA
ODMOR I DEGUSTACIJA
Moderatori: Višnja Šimunović, Ž. Budinšćak
10.30 Iva Tokić, B. Duralija, G. Jurić: Uzgoj maline u zaštićenom prostoru
10.45 M. Kaleb: Sortiment agruma ˝Nacionalno blago Doline Neretve˝
11.00 D. Drvodelić, Ž. Španjol, S. Štambuk, M. Vučetić, Marijana Miljas:
Obična oskoruša (Sorbus domestica L.)
11.15 S. Štambuk, Ž. Španjol, M. Vučetić, Marijana Miljas: Indijska
smokva (Opuntia ficus – indica L., Mill.)
11.30 R. Miletić: Nove sorte šljiva centra za voćarstvo i vinogradarstvo
u Čačku
11.45 Vlatka Jurković, Rezica Sudar, K. Dugalić, Z. Čmelik: Sorte šljiva
pogodne za sušenje
12.00 Branka Levaj, Verica Dragović-Uzelac, Danijela Bursać Kovačević,
Ivona Elez, Sanja Lončarić, Maja Repajić: Šljiva – sirovina za
proizvodnju voćnih sokova
12.15 S. Galović, Z. Šeper: Primarna proizvodnja voćnih prerađevina
poluindustrijskim načinom
12.30 J. Kiš: Noviteti u zaštiti voćaka 2011.
12.45 M. Gašparović, S. Galović: Mala priča o šokcima i rakiji
(video uradak)
RASPRAVA
13.00 POKAZNA REZIDBA U OBLIŽNJEM VOĆNJAKU
14.00 TURISTIČKI OBILAZAK ILOKA
16.30 ZATVARANJE 6. ZNANSTVENO STRUČNOG SAVJETOVANJA
HRVATSKIH VOĆARA
Kotizacija (pristojba) za savjetovanje u iznosu od 150,00 kn uplaćuje se
na žiro-račun organizatora:
HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA
Savska 183, Zagreb
OIB 05416638329
žiro-račun otvoren kod Zagrebačke banke
Broj računa: 2360000-1101606092
Poziv na broj: 06-04050311 ili na info pultu savjetovanja
VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU!
Organizacijski Odbor 6. savjetovanja hrvatskih voćara
0 komentara
Napišite komentar