Program 6. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

PROGRAM SAVJETOVANJA

Petak, 4. ožujka 2011.

  8.00   Prijam gostiju i sudionika u hotelu ˝Dunav˝, Ilok
10.00   
Svečano otvaranje 6. znanstveno-stručnog savjetovanja
            hrvatskih voćara
s međunarodnim sudjelovanjem

Pozdravna riječ voditelja programa
Kulturno umjetnički program
Himna Republike Hrvatske
Minuta šutnje svim poginulim braniteljima u obrani Republike Hrvatske i
preminulim voćarima

Pozdravna riječ organizatora
Ž. Banjavčić, dipl. ing., predsjednik HVZ
D. Grivičić, ing., predsjednik HPK
K. Dugalić, dipl.ing., zamjenik predsjednika OOSV-a

Pozdravi gostiju

Dodjela nagrada i priznanja

Otvaranje savjetovanja
P. Čobanković, dipl.ing., ministar MPRRR

PLENARNA IZLAGANJA
Radno predsjedništvo: Višnja Šimunović, F. Ivković, Z. Čmelik
11.00    Andreja Martonja Hitrec: Prednosti udruživanja u uvjetima tržišne
            
konkurencije
11.30    Božena Barić, Ivana Pajač: Sadašnjost i budućnost integrirane
            
zaštita voća u Hrvatskoj
12.00    A. Minguzzi: Suvremena tehnologija uzgoja bresaka i nektarina u
            Italiji
12.45    A. Poparić: Voćarstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2002.-
            2009. i kako dalje
            
RASPRAVA
            
ODMOR I DEGUSTACIJA

DVORANA I. (velika dvorana)
Sekcija: POMOLOGIJA-FIZIOLOGIJA-POMOTEHNIKA-AGROTEHNIKA
Moderatori: T. Ćosić, Ljubica Jukić
14.00     Magdalena Markulj, Marija Vuković, Sanda Ištuk, Aleksandra
             Musović, K. Brus, K. Dugalić, A. Stanisavljević: Preliminarni rezultati
             istraživanja pomoloških osobina sorti trešanja ranog roka dozrijevanja
14.15     I. Miljković: Kasne sorte trešanja
14.30     Senija Tomasović, I. Bogunović, Jelena Gadže, Mira Radunić,
             Z.Čmelik: Vrijeme cvatnje i dozrijevanje plodova trešnje različitih
             sorata
14.45     Mira Radunić, Smiljana Goreta Ban, Gabriela Vuletin Selak, M.
             Poljak, Z. Čmelik:
Oprašivači sorte trešnje «Tugarka»
15.00     K. Dugalić, B. Puškar, Zorica Jurković, Marija Viljevac, Vlatka
             Jurković, Vesna Tomaš, I. Pejić: Nove selekcije oblačinske višnje
15.15     Sanda Ištuk, Aleksandra Musović, Magdalena Markulj, Marija
             Vuković, K. Brus, K. Dugalić, A. Stanisavljević: Preliminarni rezultati
             istraživanja pomoloških osobina novih sorti nektarina
15.30     Bernardica Milinović, T. Jelačić, P. Vujević, A. Biško, Z. Čmelik:
             Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava četiri sorte marelice
             posađenih u Donjoj Zelini – rezultati 2010.
15.45     P. Zadravec, F. Kotar, P. Vujević, Z. Slavica, K. Dugalić, T. Tomšić,
             A. Tomšić, Ž. Mardešić, D. Radovanović: Standardizirana integralna
             proizvodnja jabuka na primjeru sorte Gala
            
RASPRAVA
            
ODMOR I DEGUSTACIJA

Moderatori: P. Vujević, B. Puškar
16.30     Z. Keserović, Biserka Vračević, N. Magazin: Iskustva u hemijskom
             proređivanju cvetova i plodova jabuke na Poljoprivrednom fakultetu
             u Novom Sadu
16.45     B. Puškar, K. Dugalić, Zorica Jurković, Vesna Tomaš, K. Brus:
             Bilanciranje ishrane jabuke
17.00     P. Vujević, T. Jelačić, Bernardica Milinović, D. Čiček, A. Biško:
             Rezultati istraživanja sorti i podloga kruške u pokusnom voćnjaku
             Donja Zelina – preliminarni rezultati
17.15     B. Duralija, I. Bogunović: Suvremene metode uzgoja breskve
17.30     Snežana Djordjević, Č. Oparnica: Primena biofertilizatora u
             proizvodnji breskve
17.45     T. Ćosić, M. Poljak, T. Karažija, Sanja Slunjski, Vesna Jurkić: Biljno
             hranidbeni potencijal iločkih tala
18.00     Elizabeta Matahlija: Antistresna mikrobiološka i organska gnojiva u
             voćarskoj proizvodnji
18.15     Ž. Mardešić, D. Radovanović, F. Kotar, D. Lučić, Slađana Babić-
             Rađenović: Integralni pristup navodnjavanju voćnjaka
18.30     Z. Kljaković Gašpić: Uzgoj trešanja u gustom sklopu
18.45     F. Strikić, Mira Radunić, Tatjana Klepo: Super-intenzivni sustav
             uzgoja masline
19.00     Z. Čmelik, K. Dugalić: Predstavljanje knjige prof.dr.sc. I. Miljkovića
             ˝Trešnja˝
            
RASPRAVA

 DVORANA II. (mala dvorana)
Sekcija: ORGANIZACIJA-EKONOMIKA
Moderatori: Mira Radunić, A. Biško
14.00     Višnja Šimunović: Mogućnosti uzgoja manje poznatih voćnih vrsta
             u Hrvatskoj
14.15     Grozdana Grubišić-Popović, Ljiljana Šepak: Pregled voćarske
             proizvodnje
u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
14.30     A. Biško: Investicije u sektoru voćarstva i povrćarstva: prava i
             mogućnosti  unutar Mjere 101 i Mjere 103 IPARD programa
14.45     Slađana Babić Rađenović, F. Kotar, D. Lučić: Primjer dobre
             savjetodavne prakse u voćarstvu
15.00     D. Lučić, F. Kotar, V. Masten, Z. Lovrek, D. Vajgand, F. Farkaš:
             Suvremenim informacijskim tehnologijama do učinkovitijeg voćarenja
15.15     F. Kotar, P. Zadravec, J. Gačnik, P. Vujević, K. Dugalić, D. Lučić,
             Z. Lovrek, Slađana Babić-Rađenović, Ž. Mardešić, D. Radovanović:
             Standardizirano zasnivanje ili projektiranje novih voćnjaka i
             postavljanje optimalnih monitoringa suvremene voćarske proizvodnje
15.30     N. Blažon, T. Tomšić, A. Tomšić, Ivana Jurčec, F. Kotar, Z. Slavica,
             B. Gavranić: Berba najznačajnija tehnološka operacija u voćarstvu
             na primjeru jabuke ili ˝kako želimo biti pobrane!˝
15.45     Z. Lovrek, F. Kotar, D. Lučić: Standardizirana mehanizacija i oprema
             za mala, srednja i velika voćarska gospodarstva u suvremenoj
             proizvodnji jabuka
16.00     D. Kraljević: Pumpe za navodnjavanje pokretane kinetičkom energijom
             vodne mase
            
RASPRAVA
            
ODMOR I DEGUSTACIJA

Sekcija: STANDARDIZACIJA – BRENDIRANJE – OSTALO
Moderatori: A. Stanisavljević, B. Duralija
16.30     F. Kotar, P. Zadravec, J. Gačnik, D. Lučić, V. Masten, Slađana
             Babić-Rađenović: Standardizacija ljudskih potencijala – kadrova u
             voćarstvu na primjeru projekta: ˝Fakultet poslije fakulteta˝
16.45     K. Dugalić: IPA projekt – Jabuka.net2: umrežavanjem, marketingom
             i standardizacijom kvalitete prema ekonomskom razvoju
17.00     S. Aljinović: Brendiranje – najkraći put do kupca
17.15     Z. Kljaković Gašpić: Trešnja – Hrvatski izvozni brand
17.30     Mirela Jambreković: GLOBALGAP – Integrirana poljoprivredna
             proizvodnja
17.45     K. Jelaković: Evidencija prihoda u voćarskoj proizvodnji
18.00     R. Črep: Psihografska segmentacija potrošača jabuka na
             Zagrebačkom tržištu
18.15     I. Šnajder, T. Radonić, B. Duralija: Prikaz uzgoja jabuke na
             gospodarstvu Turković u Kutjevu na osnovu arhivske građe
18.30     S. Aljinović, S. Kostić: Kontrola ispravnosti atomizera u zaštiti voća
18.45     Snežana Đorđević, Nada Korać, Đ. Paprić, D. Ivanišević, R.
             Čabilovski: Uticaj međuuseva na mikrobiološku aktivnost i hemijska
             svojstva zemljišta
            
RASPRAVA

19.00     PREDSTAVLJANJE TVRTKI
             (Burza voća i povrća, Bayer CropScience)

20.30     SVEČANA VEČERA U RESTORANU HOTELA ˝DUNAV˝ ILOK


Subota, 5. ožujka 2011.
DVORANA I. (velika dvorana)
Sekcija: ZAŠTITA – JAGODASTE I MANJE ZASTUPLJENE VOĆNE VRSTE –
              PRERADA
Moderatori: Božena Barić, M. Bjeliš
 
8.30     B. Cvjetković, D. Ivić, T. Miličević: Zaštita višnje od kozičavosti lista
 
8.45     Ž. Budinšćak, Vesna Tomaš, K. Dugalić: Jabučna staklokrilka u
             nasadima jabuke u Baranji
  9.00     Darka Hamel: Puževi štetnici voća 
  9.15     Lada Bičak: Uvjeti višestruke sukladnosti
 
9.30     Iva Šušić, B. Duralija, K. Kovačić: Stanje i perspektive proizvodnje
             zelenih kontejnerskih sadnica jagode
 
9.45     B. Duralija, Irena Kipke, A. Mešić, T. Miličević: Ekološki prihvatljiva
             proizvodnja jagoda na području Grada Zagreba
10.00     T. Jelačić, Bernarda Milinović, P. Vujević, Dunja Halapija Kazija,
             A. Biško: Rezultati istraživanja pomoloških karakteristika sedam
             sorti ribiza u agro-ekološkim uvjetima Donje Zeline – preliminarni
             rezultati 2010.
            
RASPRAVA
             ODMOR I DEGUSTACIJA

Moderatori: Višnja Šimunović, Ž. Budinšćak
10.30     Iva Tokić, B. Duralija, G. Jurić: Uzgoj maline u zaštićenom prostoru
10.45     M. Kaleb: Sortiment agruma ˝Nacionalno blago Doline Neretve˝
11.00     D. Drvodelić, Ž. Španjol, S. Štambuk, M. Vučetić, Marijana Miljas:
             Obična oskoruša (Sorbus domestica L.)
11.15     S. Štambuk, Ž. Španjol, M. Vučetić, Marijana Miljas: Indijska
             smokva (Opuntia ficus – indica L., Mill.)
11.30     R. Miletić: Nove sorte šljiva centra za voćarstvo i vinogradarstvo
             u Čačku
11.45     Vlatka Jurković, Rezica Sudar, K. Dugalić, Z. Čmelik: Sorte šljiva
             pogodne za sušenje
12.00     Branka Levaj, Verica Dragović-Uzelac, Danijela Bursać Kovačević,
             Ivona Elez, Sanja Lončarić, Maja Repajić: Šljiva – sirovina za
             proizvodnju voćnih sokova
12.15     S. Galović, Z. Šeper: Primarna proizvodnja voćnih prerađevina
             poluindustrijskim načinom
12.30     J. Kiš: Noviteti u zaštiti voćaka 2011.
12.45     M. Gašparović, S. Galović: Mala priča o šokcima i rakiji
             (video uradak)
            
RASPRAVA

13.00     POKAZNA REZIDBA U OBLIŽNJEM VOĆNJAKU
14.00     TURISTIČKI OBILAZAK ILOKA
16.30     ZATVARANJE 6. ZNANSTVENO STRUČNOG SAVJETOVANJA
             HRVATSKIH VOĆARA

Kotizacija (pristojba) za savjetovanje u iznosu od 150,00 kn uplaćuje se
na žiro-račun organizatora:
HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA
Savska 183, Zagreb
OIB 05416638329
žiro-račun otvoren kod Zagrebačke banke
Broj računa: 2360000-1101606092
Poziv na broj: 06-04050311 ili na info pultu savjetovanja

VESELIMO SE VAŠEM DOLASKU!

Organizacijski Odbor 6. savjetovanja hrvatskih voćara

Pripremi za ispis