Dani Jabuka Požega 2009.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Požeško-slavonska županija i Grad Požega, a generalni sponzor bila je Hrvatska gospodarska komora.
 
Osim jabuka i jabučnih proizvoda pozornost su plijenile pjesme i ples požeških kudovaca te djeca iz vrtića koja su nam pjevala o jabukama te izvodili igrokaze. Na otvorenju izložbe su nazočni bili Ivan Enjingi ml., dogradonačelnik Požege te u ime Županije župan Marijan Aladrović, koji je i otvorio izložbu. Svečano otvorenje su uveličali i Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu HZPSS te Ljubica Kravarščan, rukovoditeljica Područnog odjela Virovitičko-podravske županije.
Pismenim putem nas je pozdravio i požeški nadbiskup, msgr. Antun Škvorčević te izrazio zadovoljstvo što se Dani jabuka održavaju u mjesecu kada i crkva slavi Dan zahvalnosti Bogu za plodove zemlje.
 
Ove godine su najmlađi bili najsretniji jer smo organizirali predstavu o jeseni u suradnji sa „Šarenim svijetom“ iz Zagreba. Na predstavu je došlo oko 150 djece iz svih požeških vrtića te djeca iz vrtića iz Kutjeva. Predstava je protekla uz puno smijeha, vriske i veselja. Mađioničar je izazvao veliko čuđenje, a umorni nakon predstave djeca su slatko pojela jabuke koje im je naš Zavod podijelio.
 
Kao i svake godine, održano je i veliki broj predavanja koja su bila dobro posjećena. Na predavanjima je velik interes pokazan za zakon o državnim potporama, o kojem je govorila Višnja Šimunović iz HZPSS-a, zatim tema o suvremenim sortama jabuka Krunoslava Dugalića, te Postupci prerade voća Miroslava Žakula.
 
Dobitnici nagrada:
 
Kategorija „Izlagači voćnih prerađevina“
1. OPG Rezo, Grabarje
2. OPG Zdenko i Verica Ranković, Prekopakra
3. OPG Zlata i Antun Jurman, Đakovo
 
Kategorija „Izlagači jabuka (OPG i obrtnici)
1. OPG Šulc, Jakšić
2. OPG Mirko Veić, Mihaljevci
3. OPG Kurtušić Mijat, Našice
 
Kategorija „Izlagači jabuiak (udruge, zadruge, škole i ostale pravne osobe)
1. Osnovna škola „Vladimira Nazora“, Adžamovci
 2. Osnovna škola „Fran Krsto Frankopan“, Brod na Kupi
 3. Poljoprivredna zadruga „Mario i Mario“, Antunovac
 
Čak ni tmurno vrijeme nije spriječilo veliki broj posjetitelje da napune Vatrogasni dom u Požegi i uživaju u ovogodišnjoj izložbi jabuka.
 
Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
                                   Goran Josipović, dipl. ing. agr.,
stručni savjetnik za hortikulturu
Pripremi za ispis