Održan 10. izbor najuzornije seoske žene

Grad Otočac i Ličko-senjska županija potrudili su se predstaviti u što boljem svjetlu kao domaćini, a u tome su im značajno pomogli Udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“, Turistička zajednica grada Otočca i KUD Otočac.

Prije predstavljanja natjecateljica, nazočne su pozdravili: Marica Dušak, predsjednica udruge „Uzorna hrvatska seoska žena“, gradonačelnik Otočca Mario Barković, župan Ličko-senjske županije Milan Jurković te izaslanica ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Karmen Sinković.

Manifestacija se održavala u Gackom pučkom otvorenom učilištu, odnosno kino- sali, koja je bila pretijesna zahvaljujući velikom interesu kako gostiju iz gotovo cijele Lijepe naše, tako i domaćih posjetitelja.

Na izboru je sudjelovalo 20 žena iz cijele Hrvatske koje su predstavljale svoje županije. Osim osobnog predstavljanja i odgovaranja na pitanja ocjenjivačkog suda, posjetitelji su mogli vidjeti i  izložbene prostore natjecateljica koji su bili prepuni autohtonih proizvoda iz kraja iz kojeg dolaze.

Ocjenivački sud, u kojem je bila i predstavnica HZPSS-a, pomoćnica ravnatelja, mr. Ivka Veić, odlučio je da je najuzornija hrvatska seoska žena za 2009. Davorka Šajina, (51) iz Katuna Lindarskog kod Pazina. Druga pratilja je Marija Senjan iz Molva, a prva pratilja Javorka Vrsaljko iz Nadina kod Benkovca. Davorka Šajina je majka dvoje djece, obrađuje do 10 ha zemlje, od kojih je dio maslinika i lavande, uzgaja povrće i žitarice. Bavi se i ponudom hrane uz iznajmljivanje apartmana i izletnički turizam.

Kako je izbor bio jubilarni, deseti, predstavljeno je i svih devet dosadašnjih pobjednica, najuzornijih hrvatskih seoskih žena. Sve su natjecateljice nagrađene prigodnim poklonima, a darove HZPSS-a uručio im je ravnatelj, dr. sc. Ivan Katalinić. Organizatori su dobili pohvale zbog, po mišljenju mnogih, najbolje organiziranog izbora do sada.

Područni odjel HZPSS-a Ličko-senjske županije
Nada Murgić, dipl. inž. agr., rukovoditelj
Pripremi za ispis